“In 2002 zag ik een advertentie van Nuon over het plaatsen van zonnepanelen met subsidie van de gemeente. Ik ging me er in verdiepen en besloot tot het plaatsen van vier zonnepanelen. Tineke en ik waren een van de eersten met zonnepanelen op ons dak.
We mochten ze toen niet eens zelf plaatsen. We weten niet eens of deze toen wel wat opbrachten, er waren nog geen apps en zo. Feit is dat ik mij er toen meer in ging verdiepen en tot een slotconclusie kwam: we gaan van het gas af.”
Binding is in gesprek met Wim Mol, wonende aan de Simon Koopmanstraat 72. In zijn tuin staat een bord van de gemeente Medemblik waarop staat dat zijn woning gasvrij is. Een mooi resultaat van jaren verdieping, berekenen en steeds meer kennis van verduurzamen. “Wanneer je van het gas af wil, moet je natuurlijk wel meer elektriciteit gebruiken. We gingen dus meer zonnepanelen plaatsen en de woning beter isoleren. Vanaf dat moment deed ik alles wel zelf. Ik plaatste een hybridepomp, die veel minder gas gebruikte. Zo hebben we jarenlang ons huis verwarmd. Maar we wilden verder. Een jaar geleden ontvingen we van de gemeente een bewonersbrief met mogelijkheden van verdere verduurzaming, subsidie en uitvoering van de werkzaamheden. Ik begon te plannen hoe een en ander het beste kon uitpakken. We vulden formulieren in tot verkrijging van subsidie. Je huis helemaal van het gas af halen is best wel een kostenplaatje. Als je subsidie krijgt, mag je niet alles zelf doen. Ik ben zelf timmerman geweest, het dak isoleren en het tripleglas plaatsen heb ik wel zelf gedaan.
En zo gaat Wim in 2023 verder met verduurzaming van de woning en zijn energietransitie. Het begint met het nog beter isoleren van zijn huis. Hij plaatst een warmtepomp met een buffervat, zodat er altijd voldoende verwarmd water is voor het systeem, een technisch verhaal dat u maar op internet moet opzoeken. En nu? Is alles nu geregeld?
“Het is allemaal erg interessant en ook is het afwachten wat het beleid van de regering wordt. Op dit moment is het financieel haalbaar, zijn wij minder afhankelijk van anderen en helpen wij mee om het milieu te verbeteren. We zijn nog niet helemaal klaar. Wij overwegen nog een accu te plaatsen, zodat we de teveel opgewekte elektriciteit zelf opslaan en niet terug leveren aan het energienet. En wie weet wat nog meer, want de energietransitie geeft steeds weer nieuwe mogelijkheden. Voorlopig zitten wij er zonder gas warmpjes bij.”
De gemeente Medemblik heeft de familie Mol gevraagd of zij tijdelijk het bord mochten plaatsen. De gemeente wil ook op deze manier aandacht vragen voor verduurzaming. Indien u geïnteresseerd bent, is de website www.duurzaammedemblik.nl van onze gemeente een mooi startpunt.
Gerard Bot