De jaarlijkse fietstoertocht over de Westfriese Omringdijk staat zondag 25 juni geheel in het teken van cultureel erfgoed. De wielerronde wordt georganiseerd door Le Champion.
Elk jaar wordt de combinatie van sport en cultuur steeds populairder. De verwachting is, dat zondag 2500 deelnemers op de fiets stappen om de route van 50, 80 of 135 km over de monumentale dijk te fietsen. Het is misschien wel de mooiste manier om het gebied en zijn verborgen schatten, zoals ook het Stoommachinemuseum Medemblik, rond de oudste dijk van Nederland te ontdekken. Het museum, gevestigd in het oude Stoomgemaal De Vier Noorder Koggen aan de Oosterdijk 4 te Medemblik, ligt aan de route en is deze zondag stempelpost. De opbrengst gaat dit jaar naar de Stichting de Westfriese Molens. De stichting zet zich in voor behoud van cultureel erfgoed en het laten draaien en malend houden van molens in het gebied van West-Friesland.
Stoomgemaal
Met de komst van het Stoomgemaal in 1869 nam het gemaal de taak over van 15 molens om te zorgen, dat de West-Friezen droge voeten hielden in de achterliggende polders. De oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal is nog steeds intact en inzetbaar. Op speciale stoomdagen zijn er diverse keren per jaar demonstraties. De capaciteit van de pomp is 450.000 liter per minuut. Daarmee vul je in vijf minuten een Olympisch zwembad!
Museum en life muziek
Mocht u tijdens de wielerronde tijd hebben voor een uitgebreide tussenstop bij het Stoommachinemuseum, dan bent u van harte welkom. Laat u verrassen door onze bijzondere collectie van stoommachines, we zijn het hele weekend onder stoom.
Natuurlijk kunt u in het bezoekerscentrum, of op ons mooie terras even uitrusten onder het genot van een lekker kopje koffie/thee met appeltaart. Ook dit jaar zorgt het muzikale duo Volkertjan weer voor life entertainment en houden ze de stemming er goed in! Kom dus allen naar het Nederlands Stoommachinemuseum, wij hopen op een gezellige dag met veel drukte en mooi weer!
Adres: Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik, info: www.stoommachinemuseum.nl