Op de onlangs gehouden thema avond geeft Martin Pennekamp, vrijwilliger bij het Rode Kruis, een presentatie over digitale fraude. Aan de hand van korte filmpjes wordt toegelicht waar men alert op moet zijn. Het kan iedereen overkomen maar senioren worden als extra kwetsbaar beschouwd en zijn vaak de dupe hiervan. Deze generatie is niet opgegroeid met de digitale wereld van nu en de daders zijn moeilijk op te sporen omdat ze je van overal kunnen benaderen.
Vormen van oplichting: de babbeltruc om bij U binnen te komen met het verzoek om van het toilet gebruik te mogen maken of iemand doet zich voor als bankmedewerker, monteur of de thuiszorg. Ook de telefonische babbeltruc of aan de deur, zorg dat ze niet in je digitale omgeving komen om geld afhandig te maken, inloggegevens, pincodes of beveiligingscodes bij U los te krijgen. Het advies is: laat je niet onderdruk zetten, zeg dat je erover na wilt denken en verbreek de verbinding. Bel je bank, de betreffende instantie of het bedrijf om te informeren. Denk aan het verzoek om 1 cent over te maken, een tikkie te sturen of door tikken op een link, doe dit alleen met bekende en vertrouwde contacten . Via check je linkje controleer je eenvoudig of een link veilig is.
Wees alert: maak nooit zomaar geld over, check de andere partij en weiger onbekende pakjes. Mocht het je toch overkomen dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc: DOE ALTIJD AANGIFTE! Wees bovendien alert en bij twijfel: deur dicht of verbinding verbreken!
Onze volgende bijeenkomst is op 20 april met “een kijkje in de keuken van de burgelijke stand”.
Het bestuur WV Samen (www.wvsamen.nl)