Ook in 2018 houden we op de 4 woensdagen in februari onze thema-ochtenden. Eerst willen we stilstaan bij het overlijden van Jacques Schaminée. Met dankbaarheid en respect denken wij terug aan al het gene wat hij voor de werkgroep in de afgelopen jaren heeft betekend. De grote inbreng en de wijze waarop hij tot het laatst toe betrokken was bij de Werkgroep maakt dat wij Jacques enorm gaan missen.
Voor 2018 hebben wij (na inventarisatie onder de deelnemers van 2017) gekozen voor het onderwerp KUNST. Wat is KUNST? Kunst is een onderdeel van onze cultuur; het is het vermogen om datgene wat in geest of gemoed leeft tot uiting te laten komen in de verschillende vormen van kunst. Dat kan zijn in architectuur, beeldhouw- of schilderkunst maar ook in poëzie, muziek of dans. Vier van deze vormen komen tijdens deze cursus aan bod.
Op woensdag 7 februari geeft Henc Valkema, een inmiddels zeer bekende spreker binnen onze groep, een lezing/presentatie over Valse Kunst. Wat is Valse Kunst. Wie deden het; waarom deden ze het en wat waren hun motieven. Wat is de rol van de kunstenaar, de handelaar en de kunstkoper? Het belooft een interessante lezing met veel voorbeelden en verrassingen. Niet alleen voor liefhebbers van kunst maar ook voor liefhebbers van spanning en avontuur.
Op 14 februari hebben we Willem Woestenburg gevraagd om voor ons zijn kijk op muziek te geven in relatie tot kunst. Willem doceerde 35 jaar aan het Conservatorium van Amsterdam. Als solist en begeleider trad hij vele malen op in verschillende landen. Daarnaast componeerde hij vocale en instrumentale werken. Tegenwoordig geeft hij ook cursussen voor 50 plussers. Om de kracht van de muziek te onderstrepen maakt hij gebruik van de vleugel tijdens zijn presentatie.
Woensdag 21 februari is Tine Sijm, kunst- en cultuurhistoricus, onze gast. Tine geeft uitsluitend meerdaagse cursussen kunst- en cultuurgeschiedenis. Voor ons maakt ze deze ochtend een uitzondering en staat religie centraal. De drie monotheïstische religies, Jodendom, Christendom en Islam hebben naast overeenkomsten ook een aantal fundamentele verschillen. Wel geldt voor alle drie dat hun religieuze inspiratie mooie cultuuruitingen heeft voortgebracht. Tine gaat hier uitgebreid op in.
Ter afsluiting gaan we op woensdag 28 februari naar Enkhuizen en bezoeken we onder leiding van een gids de Zuiderkerk. Ook de bouwstijlen van het monumentale Gemeentehuis en de gevangenis worden toegelicht, hetgeen we samenvatten onder de kunstvorm Architectuur. Deze laatste dag sluiten we af met een gezamenlijke lunch in Enkhuizen.
De aanvangstijd op 7, 14 en 21 februari is 10 uur. Locatie is het Dorpshuis te Onderdijk. Voor de excursie volgt de informatie later. Het cursusgeld bedraagt € 40,00 all in (graag contant te voldoen op de 1ste woensdag). Aanmeldingen kunnen worden gedaan bij Gerard Kaarsemaker(kaarsemaker@quicknet.nl of telefoon 581238) en Rita Schenk (aschenk@quicknet.nl of telefoon 582645).