Matthijs Leguijt (36) en Jolanda Roza (53) zijn als wijkagenten werkzaam in de woongebieden in Wervershoof, Onderdijk, Medemblik centrum en Opperdoes. Zij zijn samen mede-verantwoordelijk voor de veiligheid. Een begrip dat in tijden van Corona een extra lading krijgt. We spraken Matthijs over de ervaringen van de laatste weken.

‘Ook ons werk is een stuk minder persoonlijk geworden. We hebben veel telefonisch contact met inwoners, veel terugbelverzoeken en mailverkeer. Het huisbezoek is tot een minimum teruggebracht. Als we toch naar binnen moeten, bijvoorbeeld bij een vermoeden van huiselijk geweld, moeten we weten of de mensen ziek zijn. Of er mogelijk een corona besmetting in het spel is. Bij de minste twijfel dragen wij handschoenen en een mondkapje.

Daling criminaliteit

Positief is wel dat er minder criminaliteit is. Over het algemeen lopen de misdaadcijfers terug. Toch is zichtbaarheid ook nu belangrijk. In de wijk zijn we extra aanwezig. Het is stil op straat, maar dat maakt het voor sommige raddraaiers interessant om rottigheid uit te halen.

Lastige keuzes

Bang ben ik niet, maar wij moeten verantwoordelijkheid nemen en dat overdragen. Op straat nemen ook wij de 1,5 meter afstand in acht. Veiligheid staat voorop. De regels met betrekking tot reanimatie zijn door de Nederlandse Reanimatieraad aangepast. Wij voeren nooit mond-op-mond beademing uit maar beademen met een beademingsmasker. Dat kan nu niet i.v.m. besmettingsgevaar. Tijdens onze reanimatie komt altijd ambulancepersoneel ter plaatse dat de reanimatie overneemt en kan beademen met een handpomp. Jolanda en ik hebben deze periode (nog) niet hoeven te reanimeren. Andere collega’s wel.

Niet verslappen

Omdat het een overheidsfunctie betreft, maak ik me geen zorgen over mijn baan.
Dat is voor veel mensen anders. Voor veel beroepen is continuïteit onzeker. Niemand weet nog precies hoe lang deze situatie gaat duren. In ons gebied doen de mensen het goed. De Westfriese saamhorigheid uit zich ook in tijden van crisis. Maar ook als de cijfers beter worden, blijft het belangrijk dat we de richtlijnen volgen. Oppassen dat we geen schijnveiligheid creëren. We moeten het samen doen en niet verslappen. De regels strikt naleven, helpt ons sneller deze gekke tijden door. Daar zien wij op toe en dat is dankbaar werk.

Sociaal contact

Privé beperk ik mijn sociale contacten tot een minimum. We hebben het goed samen met onze dochter van 4 en onze zoon van 2. Wij geven onze dochter nu thuisonderwijs. De school ondersteunt daar goed bij. Ook daarin is het prettig om het samen te doen.

Wat doet een wijkagent eigenlijk?

Als wijkagenten zijn wij verantwoordelijk voor de basispolitiezorg. Wij zijn het eerste aanspreekpunt voor burgers, collega’s, gemeente en andere ketenpartners. Denk aan de reclassering of GGZ. Als wij binnen de woongebieden op mogelijke problemen stuiten maken we een analyse waarin we bekijken wat de politie hierin kan betekenen en wat we bij de agenten op straat kunnen wegzetten. Wij geven de opdrachten aan andere agenten en hebben hierin een sturende rol. Ook bekijken we of er ketenpartners betrokken kunnen worden in onze aanpak. De 112-meldingen van burgers worden uitgegeven door het Operationeel Centrum; de meldkamer. Deze meldingen handelen wij ook af.

Vorig artikelG.P. Grent, bedankt!
Volgend artikelPlaats een lief berichtje voor een dierbare in de Binding