Het zijn spannende dagen voor Poekie en Alex. Met kermis vloeit het eerste bier door de leidingen van hun kersverse café in de de hoek. Dat is wel even een momentje. Als we eind juli bij ze binnenstappen, zijn ze nog volop in verbouwing. Het voorcafé opent met kermis, het eetcafé en de achterzaal zijn medio september in bedrijf. En dat alles onder de vertrouwde naam Van Rooijen.
Als we eind juli bij ze binnenstappen lijkt het eerste tapmoment nog ver weg. De mannen verkeren nog volop in verbouwing. We nemen plaats aan een stoffige tafel in de achterzaal, tussen de loshangende bedrading en apparatuur. Bouwlieden van divers pluimage loopt in en uit. Vorig jaar zat ik ook met de mannen om tafel. Toen in de Quick. Er was nog geen sprake van een overname. Of stiekem toch?
Grote wens
Ja, stiekem leefde de wens al veel langer bij de heren. De Quicksilver bar is top maar kent zo zijn beperkingen. Alex: ‘Voor wat grotere feesten en partijen is de Quick gewoon te klein en daarbij zijn ons plannen altijd groots. Dan moet je wel altijd om je heen blijven kijken. De Welkomst in Onderdijk kwam te koop. Dat was een kans. Maar we kregen de zaak niet rond. Maar goed ook achteraf, er lag iets veel mooiers op ons te wachten.’
Café de Hoek
Peter en Alex filosofeerden vaak over wat ze zouden doen als ze een grotere horecagelegenheid konden runnen. Het plan was in hun hoofden al klaar, nu het geschikte pand nog. In maart van dit jaar hoorden ze aan de eigen bar dat Café de Hoek te koop stond. Alex belde de makelaar en een paar dagen later stonden ze midden in ‘hun’ Van Rooijen.
‘Het kriebelde meteen. Dit was gaaf! We hoefden er echt niet lang over na te denken. Dit paste zo bij wat wij wilden doen en hoe gaaf dat we hier allebei roots hebben liggen.’
Jongensdroom
Het zat er al vroeg in bij de jongens. Alex was een jaar of 12 toen hij al glazen ophaalde bij toenmalige bar-dancing De Zwaan. Later bemande hij de garderobe en weer later de bar. Peter was 17 toen hij bij Arie en Carla achter de bar stond. Geld verdienen op zaterdag en uitgeven op zondag. Natuurlijk óók bij Van Rooijen. Inmiddels hebben de beide hun sporen in het horecawezen wel verdiend. Het is tijd voor een volgende stap en daarmee komt een jongensdroom uit.
Feesten en evenementen
‘We kunnen nu feesten voor boven de 100 personen verzorgen en gaan voor eens per maand een evenement met optredens. De andere weekenden zijn we voor feesten en partijen beschikbaar. We bieden voor elke leeftijd wel wat en willen ook graag dat mensen van verschillende leeftijden samen komen. Wel hanteren we meteen een 18+ deurbeleid. Dat tackelen we dan al bij de deur in plaats van bij de bar. Wel zo duidelijk. Daar staat tegenover dat we ook 16+ feestjes gaan organiseren.’
Eetcafé Van Rooijen
Naast events en feestjes heeft het nieuwe Van Rooijen nog iets heel belangrijks in petto: het eetcafé. De keuken is uitgebreid vernieuwd en biedt straks een kleine kaart met kwaliteitsproducten.
‘We hebben een chef-kok in dienst genomen die we al kennen van de Quick. Toen hij nog in opleiding was flipte hij hamburgers tijdens kermis. Inmiddels is hij afgestudeerd en al jaren ervaring als chef-kok. In het eetcafé serveren we op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 17.00 en 22.00 uur gerechten van regionale ingrediënten en eigengemaakte sausjes. We houden ook rekening met de vegetariërs en vegans onder ons. Na 22.00 uur kun je uitgebreid natafelen. Wij zorgen voor gezellige muziek en heerlijk barfood.
Kannibalisme
‘Het voorcafé zal ook op vrijdag, zaterdag en zondag open zijn. De achterzaal alleen met events en op aanvraag. De Quick blijft in gebruik als feestcafé tot 60 personen en bij evenementen zoals De Beer Top 100 en Bier- en wijntochten. Dat hoort echt bij de Quick. Het was best een moeilijke beslissing om de Quick grotendeels te sluiten. Het is echt een puur zakelijke keuze. We willen geen kannibalisme creëren.’
Interieurontwerper
Voor het zover is, wordt nog hard gewerkt aan de restyling van het pand. De authentieke glas-in-lood ramen zijn weer in zicht, de keuken en verlichting volledig vernieuwd, de barren verfrist. De bar in het voorcafé is aubergine van kleur. Een gewaagde blikvanger.
‘We hebben de hulp van interieurontwerper Marit van der Gulik uit Onderdijk ingeschakeld. Ze had aan de bar in de Quick altijd commentaar dus wij zeiden: kom maar op dan. We waren erg onder de indruk van haar presentatie. Ze doet alles anders dan wij zouden doen, maar dat zegt vooral iets over haar kennis en ons gebrek aan inzicht daarin. We hebben een heel plan gemaakt voor de bank omdat er veel achterstallig onderhoud was en de hele luchtbehandelingskast, die voor verse lucht zorgt, moest worden vervangen. Daardoor duurde het nog even voor we aan de slag konden.’
Oude naam, nieuw jasje
Café de Hoek heet weer Van Rooijen. Zoals veel mensen het café altijd zijn blijven noemen.
‘We hebben Robert-Jan van Rooijen gevraagd of hij en de familie dat goed zouden vinden. Ze waren meteen enthousiast. Het is een gevestigde naam die de zaak eer aandoet, maar het zijn ook grote schoenen om te vullen. Want ja, nu moeten wij het waarmaken. We hebben meteen een nieuw logo laten ontwerpen en de naam Van Rooijen wordt officieel. Nu nog het succes van weleer terugbrengen. We weten wat er hier op deze plek kan gebeuren, we zijn er zelf getuige van geweest. We geloven erin dat dat opnieuw mogelijk is. En daar gaan we voor. Een prachtige uitdaging!’
Zowel Van Rooijen als de Quicksilver bar zijn open met kermis. Klik voor de volledige programma’s van Van Rooijen en Quicksilver bar.