Foto: stockfoto
“Kinderen hebben structuur en veiligheid nodig.
School is een stabiele factor”
Tot 1 mei 2024 vangen wij een groep asielzoekers op in de crisisnoodopvanglocatie (CNO) aan de Vok Koomenweg in Wervershoof. Om u een beeld te geven van hoe het eraan toegaat in de CNO lichten wij de komende tijd in De Binding geregeld een onderwerp toe. Deze keer: naar school.
Er zijn speciale nieuwkomersklassen voor kinderen die nieuw zijn in Nederland. Om te voorkomen dat kinderen uit de CNO steeds naar een andere school moeten als de CNO verhuist, blijven zij zoveel mogelijk op dezelfde scholen. Daarom gaat een aantal kleuters nog naar school in Venhuizen en Avenhorn.
De meeste basisschoolleerlingen gaan naar de nieuwkomersklassen op De Koet in Midwoud. Voor voortgezet onderwijs kunnen kinderen terecht bij het Newton en het Horizon College in Hoorn. Zij worden gebracht en gehaald.
Nederlands en schoolse vaardigheden
Kinderen die in Wervershoof de kleuterleeftijd bereiken, gaan naar de kleuterklassen van De Dijkwerkers, De Schelp en St Werenfridus in Wervershoof. De coördinator vanuit samenwerkingsverband Passend Onderwijs West-Friesland: “Het vraagt echt iets van de leraren en de klasgenoten om deze kinderen op te nemen, zij krijgen hier geen extra middelen voor maar heten hen toch van harte welkom. Daar zijn wij heel blij mee. Kinderen hebben structuur en veiligheid nodig, school is een stabiele factor.” De nadruk van de lessen ligt op Nederlands leren maar ook op schoolse vaardigheden. “Op je stoel blijven zitten bijvoorbeeld, je jas ophangen en je mond houden als juf praat. Daarnaast krijgen de kinderen regulier onderwijs en leren ze over Nederland. Over het algemeen gaan ze erg graag naar school, ze hebben het naar hun zin en leren veel!”
Schoolbegeleiding naar De Koet door CNO-bewoners
De kinderen worden naar school gebracht en gehaald. Omdat er tijdens de taxirit begeleiding nodig is, gaat dagelijks een CNO-bewoner mee. Een van hen (42 jaar) vertelt.
“In Turkije werkte ik als leraar. Dat zou ik ook graag in Nederland doen, daarom heb ik mij als schoolbegeleider aangemeld en volg ik Nederlandse les. Ik werk graag met kinderen. Ze hebben het erg leuk op school, er zijn flink wat activiteiten en ze leren veel. Ze spreken heel snel Nederlands! Doordat ik meega naar school, heb ik contact met de Nederlandse leraren. Ze zijn heel aardig en gastvrij, ik kan van hen leren en Nederlands met hen spreken. En ik deel graag mijn ervaringen als leraar.” De verschillen met het Turkse onderwijs? “In Turkije is er veel aandacht voor rekenen en wiskunde, de lessen zijn moeilijk. Kinderen krijgen al jong veel huiswerk en alleen privéscholen hebben een gymzaal. In Nederland is het wat relaxter, met veel aandacht voor gym en buitenspelen. Ik hoop dat ik op een dag voor een Nederlandse klas sta.”
Meer weten? Vragen of opmerkingen?
Neem contact op met de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (crisisnoodopvang@vrnhn.nl) of de gemeente Medemblik (communicatie@medemblik.nl). Wij horen graag van u.