Kees en Anita Botman boden een 5- gangen diner aan in hun woning op S.K. 156 voor hun zoon, broer, zwager en hun partners. Het menu was uitgedacht en bereid door Kees, die van koken ook een gewoonte heeft gemaakt.  

Dit etentje werd een mooi moment om te kletsen en terug te kijken op de familiegeschiedenis, de ontwikkeling van de broccoliteelt tot heden en om de onderlinge relatie met enige trots, aan tafel te bevestigen.

Kees begon in 1982, met nog vijf tuinders, te pionieren in Westfriesland met het telen van ieder 10.000 plantjes van broccoli. Broer Maarten werkte al bij Kees op het bedrijf en Anita begon in de schuur met het handmatig verpakken in folie. De inzet van Anita (ze heeft er nog steeds mooie benen aan over gehouden) heeft zeker een rol gespeeld bij het verder op pakken en uit laten groeien van de teelt tot een specialisme op het bedrijf. René Verdonk kwam als jongste broertje van Anita al op jonge leeftijd te werk bij het bedrijf op de Liederik. 

Meindert- Jan werd als kleuter ook al besmet met het broccoli virus.
Doordat zijn echtgenote Maaike als 18-jarige scholiere te werk kwam in de broccoli schuur, is de vlam overgeslagen op het land. Het bedrijf, dat nu  de naam KaaBee en Co heeft, werd 10 jaar terug door Meindert-Jan overgenomen van Kees en Anita. KaaBee en Co teelt inmiddels 120 ha. 

In 1995 besloot broer Maarten zelfstandig verder te gaan met Broccoli. Hij teelt nu samen met zijn zoon en opvolger Mark, zo’n 180 ha. Zwager René kreeg een vaste relatie met Sabine v.d. Berg en zij besloten in 1997 ook om een eigen bedrijf te starten in de broccoli en telen als Verdonk Broccoli nu 300 ha! De drie bedrijven planten dit seizoen  samen 18 miljoen broccoliplantjes in de grond, meest gehuurd van veehouders en akkerbouwers in de wijde omgeving. Met een gezamenlijke oppervlakte van 600 ha, produceren zij 20 % van het Nederlandse areaal!

Het gaat goed met de broccolibedrijven. Bij alle drie is er goede huisvesting geregeld voor de meest Poolse, Roemeense en Oekraïnse werknemers. Wat voorheen allemaal handwerk was is nu veel geautomatiseerd. René is vorig jaar begonnen met het testen van een broccoli-oogstmachine op het land. De telers houden allemaal van feesten in ons Wervershoof. Dit behoeft geen uitleg…

Broccoli telen blijft koorddansen, door de aanslagen van wild in het veld, de milieuregels van overheid, de eisen van de consument en het halen van een goed rendement. Dit alles met het beheer van gezonde grond en het leveren van een zeer gezond en veilig broccoli product.

Eigenlijk is alles uit liefde ontstaan… Kees

Vorig artikelNieuwe website voor Stichting Oud Wervershoof