“Kom gewoon langs tijdens een keuring”, zegt Hans Mes, wanneer ik hem vraag mee te werken aan een interview voor onze dorpskrant. Zo komt het dat ik op een vrijdagavond binnen stap in een zaal van ons cultureel centrum De Schoof. 

Ik zie tien verschillende potten met tulpen staan. De tulpen zijn prachtig van kleur en zo, althans, dat is wat ik ervan vind. Hans Mes, is er ook en aan hem vraag ik wat een tulpenkeuring inhoudt.

“Er zijn in Wervershoof vijf tulpenkeuringen per seizoen. Vrijdagmiddag worden de tulpen aangeleverd door de proeftuin en worden de tulpen gekeurd door een jury van drie deskundigen. Zij geven cijfers voor de categorieën poot (stengel), blad, bloemvorm en algemene stand. Er zijn tien potten, dus in totaal worden er veertig cijfers gegevens. ’s Avonds is de keuring door de deelnemers aan de wedstrijd. De bedoeling is dat je met het keuren zo dicht mogelijk tegen de jurywaardering zit. Wanneer je er een half punt naast zit, heb je een half strafpunt. Wie de minste strafpunten heeft wint.”

De deelnemers hebben van 19.00 uur tot 21.00 uur de tijd om te keuren. Hoe laat je komt maakt niet uit, er is een vrije inloop. De uitslag is om 21.45 uur. Gaande de avond komen er veel keurders die uiterst secuur te werk gaan. Alles wordt bekeken en voor de lengte van de poot wordt zelfs een meetinstrument gebruikt. Je zou denken dat je behoorlijk thuis moet zijn in de tulpenwereld. Hans: ”Dat valt wel mee. Iedereen kan meedoen. Ik heb zelf ook geen achtergrond met tulpen. Ik ben zelf loonadministrateur en heb beroepsmatig niets met tulpen te doen. In 2011 ging ik een keer met mijn broer Ronald mee en raakte in de ban van de tulp.”

Op een aparte tafel staan ook twee potten. Deze dienen als voorbeeld. Er ligt een lijstje met de waarderingscijfers van de jury. Je kunt daarna vergelijken met de wedstrijdpotten. Het is zo voor iedereen mogelijk om te beginnen met keuren. Ik zie mensen van alle leeftijden, waarvan er maar enkele uit de tulpenwereld komen. De 9-jarige Saar is er ook: “Ik vind het leuk om mee te doen. De vorige keer was ik vijfde bij de jeugd. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik af en toe gok. Ik ga nu elke keer mee met mijn opa en zussen Myrthe en Fienne.”

De Nederlands kampioen bij de jeugd is er ook, Mitchel Bakker: “Ik werk niet in de tulpen en heb er ook niet veel verstand van. Ik ging een keer mee met een vriend en vond het erg gezellig. Het ging niet eens zo goed, maar als zesde in de eindstand mocht ik toch mee naar het Nederlands kampioenschap. Ik vergeleek de voorbeeldpotten constant met de wedstrijdpotten, steeds heen en weer. Ik kwam zo tot de winnende score. Dit jaar hoop ik eerste te worden in de B-groep”. 

Hans, die op de vrijdagen meerdere keren winnaar is geweest, aast ook op het Nederlands kampioenschap: “De punten van de vijf keuringen in Wervershoof worden bijgehouden. De drie beste uitslagen worden bij elkaar opgeteld. De winnaar krijgt dan de Zilveren tulp, die ik zelf ook wel heb gewonnen. De beste senioren en junioren gaan mee naar het kampioenschap bij de Keukenhof in Lisse op 4 april 2025. Vorig jaar won onze dorpsgenoot Matty Obdam, zelf was ik vierde.”

En daar gaat Hans weer. Per categorie beoordeelt hij de tulpen en gaat van tafel naar tafel. Ik krijg een mooie indruk van de tulpenkeuring. Het is een sfeervolle wedstrijd waar de deelnemers behalve waarderen ook met elkaar in gesprek zijn over de tulpen. Het heeft mij aangenaam verrast. Iedereen kan meedoen! En natuurlijk is er een napraat aan de bar.

De zussen Colinda en Yvonne Laan zijn druk bezig met de administratie. “Wij controleren alle wedstrijdformulieren en voeren deze in. Er doen meestal rond de tachtig mensen mee. De strafpunten tellen wij op en komen zo tot een uitslag. Na de uitslag kunnen de deelnemers met de jury naar de wedstrijdpotten en krijgen zij uitleg hoe de jury tot een waardering kwam. Daarna ruimen wij de boel weer op. De uitslagen worden in de Binding bekend gemaakt.”

Gerard Bot

Vorig artikelUit eten met de broccolibouwers 600 ha broccoli aan tafel