Dit jaar draaien kermis en kroegen weer op volle toeren. Als vanouds, maar toch nét even anders. Geen zorgen, verplicht zitten blijven en afstand houden is er niet meer bij, maar ’t Fortuin geeft kermis een nieuwe draai. Als frisse start van weer een paar heerlijke dagen!

We spraken Karin en Frank over de nieuwe plannen. Hoewel ze heel trots zijn op het Kermisfestival dat ze vorig jaar op korte termijn op poten hebben gezet, laten ze de laatste twee kermissen graag in het verleden. Nu op volle kracht vooruit, maar wel anders.

Verschuiving in behoefte

Frank: “Alles is weer hetzelfde en toch is er veel veranderd. Onze rechterhand Michael koos voor een nieuwe carrière. Gelukkig hebben we verder iedereen binnenboord kunnen houden, maar voor een kermis zoals we in 2019 hadden, zijn veel extra handen nodig. Die zijn nu lastiger te vinden. Ook merken we een verschuiving in de behoefte van bezoekers en regelgeving. Daaraan passen wij ons graag aan.”

Mooi an zitten

Karin: “Mooi an zitten en gezellig bijpraten is belangrijker dan ooit. Dat hebben we vorig jaar ook gezien. Dat hele massale hoeft voor veel mensen niet.”

Van de weg af

Frank: “De grootste verandering is dat we van de weg af gaan en alles op eigen terrein plaatsen. Na twee jaar corona scheelt dit voor ons veel kosten en kunnen we alle ‘opgelegde’ veiligheidsregels beter hanteren.

Direct aan het begin van het pad komt een bar, daarna vind je ons overdekt terras met bar en podium voor lokale bands en op het parkeerterrein het Food Plein en de feesttent. Een tent die, anders dan vorig jaar, dicht ‘kan en mag’ bij slecht weer. Daar treden diverse mooie bands en DJ’s op. Het voorcafé is gewoon geopend, de achterzaal dicht. Zo houden we het compacter, knusser. 

Zien en gezien worden

Karin: “De muziek moet leuk zijn, herkenbaar, voor meezingers zorgen, maar het blijft ondergeschikt tijdens kermis. Waar veel evenementen met entree werken, doen en willen wij dit niet. Uniek, maar wel een hele puzzel om het programma dan in elkaar te zetten. Het gaat mensen vooral om de
 reünie, het zien en gezien worden. Zo was het heel vroeger al. Door de jaren heen werd kermis steeds groter, ook de keuze uit muziek en borrels. De bands moesten steeds professioneler, nationaler. En dat terwijl we zulke goede bands in de regio hebben.”

Alles door elkaar

Frank: “Een kenmerk van kermis is het heen en weer lopen, van kroeg naar kroeg, van borrel naar borrel. Je blijft hangen waar het gezellig is, ook als je eigenlijk naar band X zou gaan. Kermis is alles door elkaar, jong en oud, en niet weten waar je eindigt. Dat is ook de kracht. Vorig jaar moest je kiezen, nu kun je weer gaan, staan en zitten waar je wilt.

Daar springen we op in met meer zitplaatsen, andere bands en tijdige aanvang. Dan is er snel reuring. Zo hebben we een Abba coverband en zijn zowel de Beatlesband uit Engeland en de Queen Forever band na het succes in 2019 weer aanwezig. Daarnaast staan diverse dj’s en regionale bandjes op het programma (zie pagina 20).”

60 jaar kermis

Karin: “Dit jaar bestaat ’t Fortuin 60 jaar. Deze kermis is daarmee ook de 60e editie voor ons bedrijf. Vroeger was het feest vooral binnen. Na een grote verbouwing gingen we in 1994 voor het eerst met de tap naar buiten, met een overkapping van oranje bouwzeil. Jan Franx (red. voormalig wethouder van Enkhuizen) deed toen de BBQ en hielp ons later aan een echte tent via zijn toenmalige werk bij het Westfries Gasthuis. Zo bouwden we steeds verder uit. Uiteindelijk zelfs met een overkapping over de Dorpsstraat.”

Frank: “Deze is bij ons voor nu niet meer nodig. Start met een lekkere borrel aan het begin van het pad, loop daarna verder naar het voorcafé, neem plaats op het terras, bestel wat lekkers op het foodplein en pak een borrel in de kermistent. Zaterdag t/m dinsdag zijn de deuren geopend.  Wij hebben er veel zin an!”

Tekst: Mieke de Beer-Koomen
Foto: Richard de Beer

 

Vorig artikelKermisprogramma Van Rooijen
Volgend artikelMan gezocht om over te stroffelen