Voor de leerlingen uit groep 8 is een spannende tijd aangebroken. In de week van maandag 24 tot en met maandag 31 maart melden zij zich aan bij hun middelbare school naar keuze.

Maar hoe werkt dat allemaal precies op een middelbare school? Is de werkwijze net zoals op de basisschool? Welke vakken zijn er eigenlijk allemaal? En hoe zit dat met verschillende lokalen? Om de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs zo soepel mogelijk te laten verlopen, biedt SG De Dijk tussen 5 maart en 9 april speciale POVO-lessen aan.

Voorbereiding op het voortgezet onderwijs
POVO (Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs) helpt groep 8-leerlingen bij een soepele overstap naar de brugklas en leert hen belangrijke vaardigheden. Het initiatief is een samenwerking tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.
Deelnemende basisscholen aan het programma zijn onder andere de Jozefschool, De Meridiaan, Het Koggeschip, de Maria-Bernadette, De Plaats en De Werenfridus.

Een doordacht programma
Zes woensdagochtenden lang volgen de groep 8 leerlingen lessen op SG De Dijk. Deze ochtenden beginnen met een mentoruur. In dit uur staan kennismaken, wegwijs worden op een vo-school en vaardigheden zoals plannen en organiseren centraal. Daarna volgen enkele andere lessen. Hierdoor maken ze niet alleen kennis met nieuwe lesstof en vakdocenten, maar wennen ze ook meteen aan de manier van lesgeven en de structuur van een middelbare school.

Wat vinden leerlingen?
Sommige leerlingen die de POVO-lessen op SG De Dijk volgen, weten al zeker dat ze volgend jaar naar deze school gaan, andere leerlingen weten al zeker van niet. Dat maakt niet uit. De bedoeling is dat ze goed voorbereid starten aan deze nieuwe periode van hun schoolloopbaan.

R. van de Maria-Bernadette school weet wel al dat ze volgend jaar naar SG De Dijk wil. Van deze eerste lesdag had ze gehoopt dat ze leuke activiteiten zou gaan doen die echt horen bij de middelbare school. Aan het eind van de ochtend zei ze: “Het was leuk om te ervaren hoe het is op een middelbare school. We hebben bijvoorbeeld in de mentorles spelletjes gedaan om elkaar beter te leren kennen. Ook hadden we nog aardrijkskunde, Engels en kunst en cultuur.”

Speciale vo-dag als afsluiting
Als afsluiting van het programma wordt er een speciale vo-ochtend georganiseerd. Op deze ochtend werken de leerlingen samen aan diverse activiteiten. Deze dag zorgt niet alleen voor een leuke afsluiting van de POVO-lessen, maar is ook bedoeld om de sociale verbinding met elkaar te versterken. Want hoe leuk is het niet om een nieuwe vriend of vriendin erbij te hebben?

Vorig artikelOpen dagen skeeleren bij Radboud
Volgend artikelSchrijverscafé in Cultura met Adriaan van Dis