Ik blader door het boek ‘Brandstof’ van onze dorpsgenoot Patrick Nugter. Het zijn recepten en verhalen van de brandweerman, die vroeger als chef-kok werkte. Het is prachtig geïllustreerd en nodigt uit om te lezen én te eten. Wat een mooie combinatie!
Patrick werkte vroeger als chef-kok in verschillende restaurants in Amsterdam en maakte een carrièreswitch naar de brandweer. Hoe kwam dat zo? “Ik had het als chef-kok prima naar mijn zin, al viel het wel eens zwaar om altijd maar in de weekenden en de avonduren te moeten werken. Het kantelpunt kwam toen mijn dochter Renske veel te vroeg werd geboren. Ik zag veel mensen in de zorg hulp verlenen aan ons. Dat maakte diepe indruk op mij en ik kreeg toen het gevoel om ook iets in die richting te doen. Ik meldde mij aan als bedrijfshulpverlener. Er werden oefeningen gedaan, ook met de brandweer, die ons kleine brandjes leerde blussen. Dat werk sprak mij zodanig aan, dat ik mij bij de vrijwillige brandweer van Wervershoof aansloot. Dat was in 1995. Ik bleef chef-kok, maar de werkuren gingen mij meer en meer tegenstaan. Ik raakte uitgekookt, maar niet uitgeblust. In 2001 besloot ik te solliciteren bij de beroepsbrandweer in Amsterdam. De diensten van 2×24 uur zorgden voor veel meer vrije tijd, waarin ik mijn kookwerkzaamheden ook trouw bleef. Ik gaf kookworkshops en sprong bij wanneer het drukke tijden waren in restaurants in de omgeving. ”
Een brandweerman maakt van alles mee, het is meer dan brand blussen. Veel werk bestaat uit het verlenen van hulp zonder brand, denk aan stormen en ongelukken. Genoeg voor verhalen dus. Maar hoe kom je dan tot het schrijven van een boek?
“Ik zag veel overeenkomsten tussen mijn oude en nieuwe werk. Blussen en afblussen, teamgeest, vooral mannenwerk en de lange dienstverbanden, om maar wat te noemen. Ik besloot het maar eens op te schrijven.
Ik pakte een kladblaadje en begon een aantal punten op te schrijven en legde het op mijn nachtkastje. Alleen … het bleef er veertien jaar liggen. Ik las een boek van een brandweerman en dat inspireerde mij om te beginnen. Een boek, maar in een andere vorm. Ik ging naar Jan Bartelsman, die het een prachtig idee vond. Hij wist ook wel een uitgever met de toepasselijke naam Brandt. En dan gaat het groeien. Ik schreef ervaringen in columns en bedacht daar recepten bij. Jan maakte prachtige foto’s van de gerechten. Die moesten dus passen bij het verhaal, voor iedereen te maken en te smaken.”
Zijn gezin is erg betrokken geweest bij de totstandkoming van het boek. De verhalen en recepten zijn van Patrick, de redactie werd gedaan door zijn kinderen Renske, Jitske en Akke en het ontwerp op de cover door Pien Prins. Het boek is kortgeleden uitgebracht en staat midden in de belangstelling. Patrick was zelfs al bij ‘Tijd voor Max’ op TV, in radioprogramma’s en bij de schrijvende pers. Lovende woorden vallen hem ten deel.
“Ik wist dat het een goed idee was, maar toch ben ik wel wat verrast. Loop ik bij Stumpel binnen, zie ik mijn boek in de verkoop. Dat is toch wel bijzonder, net als al die aandacht er omheen.”
In het boek lees je bijvoorbeeld over zijn reis naar de brandweer in New York, waarna u kunt genieten van de enige échte hamburger: de Nugter Burger. En natuurlijk schrijft Patrick ook over onze eigen brandweer, waarvan hij de commandant is.
Het boek Brandstof is in de gewone boekhandel verkrijgbaar.
Gerard Bot