Het Oorlogsmuseum groeide de afgelopen vijf jaar ruim 1.000%, ondanks corona. Hoe is dat mogelijk? Directeur Lars Rustenburg vertelt er alles over tijdens het OVW Café op woensdag 16 oktober in ‘t Fortuin.
Als kleine jongen las hij graag spannende jongensverhalen over de oorlog en hielp hij zijn vader met het opknappen van voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Geen wonder dat Lars Rustenburg (29) net zo geïnteresseerd raakte in WOII als zijn ouders.
“We gingen altijd op vakantie naar plekken die met de oorlog te maken hebben. Zo kreeg ik een duidelijker beeld van wat zich waar heeft afgespeeld. Dat versterkte nog verder toen mijn ouders in oktober 2017 als goed doel begonnen om kinderen van groep 7 & 8 meer te leren over de oorlog. Ze richtten een stichting op, mijn vader werd voorzitter en mijn moeder secretaris. Ze misten nog een penningmeester en trokken mij aan mijn oor.
Ik deed Bedrijfseconomie aan de Hogeschool van Amsterdam en nam daarna een tussenjaar om te overdenken wat ik precies wilde doen. Ik raakte steeds meer betrokken bij de stichting. Na een half jaar ontstond de wens om mijn droombaan ervan te maken. Dat is inmiddels gelukt en heb ik mijn droombaan als museumdirecteur. De stichting heeft inmiddels een anbi status en het museum is officieel geregistreerd.
Mijn ouders gaven me de vrije hand, natuurlijk kijken ze mee en ik informeer ze maar ze gaven wel hun kindje over. In 2019 bestond ons team van vrijwilligers uit acht personen, dat puur uit het eigen gezin plus aanhang bestond. Vijf jaar later werken we met 100 vrijwilligers en 12 personeelsleden. In 2019 ontvingen we 14 schoolklassen en 2.500 bezoekers. Dat groeide uit tot 200 schoolklassen en ruim 27.500 bezoekers in 2023. De 225 vierkanter meter ruimte die we hadden is nu 3.000 vierkante meter en met de uitbreidingsplannen wordt dat 6.000 in 2028.”
Lars draagt een grote verantwoordelijkheid en is een bezig baasje. Ook thuis met twee kleine kindjes. “Mijn vrouw Janita werkt ook mee in de stichting. Als familiemuseum bespreken we veel in de wandelgangen. Nu we zo hard zijn gegroeid wordt dat wel anders, maar de sfeer blijft gemoedelijk en informeel. We zijn er vóór de samenleving en dat kan alleen dóór de samenleving en dat gebeurt gelukkig ook met alle hulp die we als stichting krijgen. Zodat de verhalen over de oorlog niet verloren gaan.”
Nieuwsgierig? Kom op woensdag 16 oktober naar ’t Fortuin, Dorpsstraat 190 in Wervershoof. Aanvang buffet is 18.00 uur, start presentatie 19.30 uur. Drankjes zijn voor eigen rekening. Ben je al lid van OVW, neem dan een introducé mee. Ben je (nog) geen lid van de OVW, maar wel als ondernemer werkzaam of woonachtig in/rondom Wervershoof? Je bent van harte welkom. www.ovw.nl