Na de herfstvakantie is groep 7 van de Werenfridus school gestart met het project “De experimentele keuken”, gelinkt aan de wereldoriëntatiemethode Blink. Het thema startte met een aantal lessen waarin de kinderen verschillende kooktechnieken onder de knie kregen. Ze leerden wat voor voedingsstoffen in een kroket zitten, deden allerlei experimenten, onderzochten wat een warmtebron nu precies is én kwamen erachter wat luchtdruk is en hoe dit tijdens het koken kan worden ingezet.

In elke les werd een aantal proefjes gedaan. Die met de chocola, waarbij werd gekeken naar wat het beste isoleert (chocola met daarop een marshmallow, chocola met daarop een rijstwafel of chocola met jam er bovenop), was slechts één van de vele super leuke onderzoekjes.

Na de lessen waarbij de leerkracht een grote rol speelde zijn de kinderen zelfstandig, maar daarbij wel samenwerkend in groepjes, aan de gang gegaan. Ze kozen een gerecht, maakten daar een receptenblad van en onderzochten welke kooktechnieken eraan te pas kwamen. Ook was er aandacht voor de herkomst en verdere toepassingsmogelijkheden van ingrediënten.  De kinderen zorgden voor een goede taakverdeling binnen de groep, er werden proefjes gedaan, de kinderen zochten informatie op in de bibliotheek en op internet, overlegden met elkaar en werkten het vervolgens gezamenlijk uit. Dit laatste mocht naar keuze middels een Power Point, met Word of op een groot presentatieblad met plaatjes, tekeningen en eigen teksten. De eigen creativiteit van de kinderen stond hierbij voorop.

Op maandagmiddag 8 januari was het zover! De kinderen gingen in groepjes uit elkaar om de gerechten te bereiden. Vervolgens werd er per groepje een korte presentatie gegeven en mochten de juryleden proeven van de lekkernijen die door de kinderen waren gekookt, gebakken of gestoomd. De jury leden, die toch écht van plan waren geweest om in januari te minderen qua eten, smulden van de heerlijkheden en aten alles tot en met de laatste kruimel op. Dát zegt genoeg over de inspanningen die de kinderen hebben geleverd en de kwaliteit van de gerechten. Beslist een hele Michelin ster waard wat de jury betreft!

Het volgende thema staat alweer op stapel: “Naar welk land zou je willen emigreren en waarom?” Werk aan de winkel dus op de Werenfridus maar voor nu: groep 7… super hard gewerkt en goed gedaan! Jullie verdienen een super grote pluim en opsteker.

Team van de Werenfridus.

Vorig artikelWestfriese sporttitels opnieuw naar Irene en Simon Schouten
Volgend artikelBroers Tom en Stein Grooteman in de prijzen