Tijdens de openbare vergadering van de dorpsraad op 9 april presenteerde de gemeente de nieuwe plannen voor de herinrichting van de Simon Koopmanstraat. De bijeenkomst trok een flinke opkomst van ruim 50 geïnteresseerde bewoners, die samen met de gemeente in gesprek gingen over de toekomstige verkeerssituatie in hun wijk.

De plannen, die tijdens de avond ter inzage lagen, bevatten een aantal opvallende wijzigingen. Zo wordt de Simon Koopmanstraat alsnog een 30 km/u-zone en keert de rotonde terug in het ontwerp. Deze rotonde zal echter in aangepaste vorm worden aangelegd, met als doel om de verkeersveiligheid te verbeteren ten opzichte van de huidige situatie.

Een belangrijk discussiepunt tijdens de avond was het gebruik van attentievlakken: verhoogde drempels of juist vlakke overgangen. De gemeente vroeg expliciet naar de voorkeuren van bewoners. Uit de reacties bleek duidelijk dat de meerderheid tegen verhogingen is, vanwege zorgen over trillingen en geluidsoverlast in de aangrenzende woningen. De gemeente gaf hierbij aan dat een vlakke aanleg minder snelheid remmend werkt, en benadrukte dat bewoners zich hiervan bewust moeten zijn. Op advies van de politie worden deze attentievlakken in klinkers uitgevoerd, wat alsnog remmender werkt dan een uitvoering in asfalt.

Er werden veel vragen gesteld, vooral over de verkeersveiligheid op andere punten in de straat. Zo zijn er zorgen over de uitritten van de nieuw te bouwen woningen van de woningbouw en de kruising Kagerdijk, Simon Koopmanstraat en Zeedijk. Bewoners vroegen zich af waarom daar geen rotonde is voorzien, terwijl verkeer vanaf de Kagerdijk voorrang heeft en er zorgen zijn over de snelheid waarmee dit verkeer de kruising nadert.

De werkzaamheden aan de Simon Koopmanstraat worden gecombineerd met andere infrastructurele projecten, zoals de vervanging van het riool en het vergroten van de capaciteit van het stroomnet. Hierdoor zijn meerdere partijen betrokken bij de uitvoering. Netbeheerder Liander start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2026, gevolgd door de werkzaamheden van de gemeente in het tweede kwartaal. De totale duur van het project wordt geschat op anderhalf jaar. De werkzaamheden zullen gefaseerd worden uitgevoerd, zodat niet de volledige straat tegelijk open ligt. Wel is de planning nog afhankelijk van besluitvorming en de aanbestedingsprocedure.

De gemeente gaf bewoners ook het advies om gebruik te maken van de bouwkundige meting die voorafgaand aan de werkzaamheden wordt aangeboden aan alle woningen aan de Simon Koopmanstraat. Bij deze meting worden twee kleine boutjes in de woning aangebracht om eventuele schade als gevolg van de werkzaamheden te kunnen vaststellen. Als bewoners deze meting weigeren, is het achteraf lastig aan te tonen dat schade daadwerkelijk is veroorzaakt door de werkzaamheden. De gemeente benadrukte dat het daarom in ieders belang is om hieraan mee te werken.

Tot slot kwam er een vraag uit het publiek over het ontbreken van extra zebrapaden in het nieuwe ontwerp. Volgens de gemeente is hier bewust niet voor gekozen, omdat uit onderzoek blijkt dat zebrapaden op dit soort wegen kunnen leiden tot een gevoel van schijnveiligheid voor voetgangers. In plaats daarvan wordt ingezet op een overzichtelijke inrichting die veilig oversteken bevordert zonder het gebruik van formele oversteekplaatsen.

Positief is dat de gepresenteerde plannen veel beter overeenkomen met de adviezen uit eerder opgestelde rapporten van Veilig Verkeer Nederland en verkeersdeskundige Sander Korver. Sander heeft aangeboden ook deze nieuwste plannen te bekijken namens de dorpsraad. Op dit moment wordt nog gewacht op zijn inhoudelijke advies.

De presentatie en het gesprek met de buurt maakten duidelijk dat verkeersveiligheid en leefbaarheid voorop staan, maar dat het vinden van de juiste balans tussen maatregelen en hinder nog aandacht vraagt. De gemeente neemt de input uit de vergadering mee in de verdere uitwerking van de plannen.

 sDe Dorpsraad Wervershoof.

Vorig artikel5 mei speurtocht door Wervershoof