Op 5 mei kwam de Tweede Wereldoorlog officieel tot een einde. Al 80 jaar herdenken wij en vieren wij de bevrijding van onze kernen. Op 8 maart 1947 is het Oorlogsmonument aan het raadhuis onthuld door burgemeester Raat. 

Het is een in Euville marbrier uitgevoerde gedenksteen met in reliëf een vrouwenfiguur. In haar handen houdt de vrouw een palmtak en een brandende lamp. Boven de vrouw is in reliëf het wapen van Wervershoof afgebeeld. De namen staan onder de onder de regel: Voor God en Vaderland vielen 

Men koos voor deze datum, omdat twee jaar eerder, op 8 maart 1945, de vijf Wervershoofse verzetsmensen Jan Langedijk, Nico Akkerman, Jan Lodder, Piet Stokhof en Johnny Huijbrecht vanuit het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam, tijdens een wraakactie waren gefusilleerd. 

Hun vijf namen op het monument werden aangevuld met die van de omgekomen verzetsman Simon Koopman en Cees van Doorn en van acht omgekomen bemanningsleden van neergeschoten geallieerde bommenwerpers boven Wervershoof. 

Drie weken voor de onthulling, op 13 februari 1947, kreeg de familie Pronk van het Rode Kruis het bericht dat hun zoon en broer Piet, die tot dan toe nog werd vermist, op 12 mei 1945 in een noodhospitaal in Lübtheen, Duitsland, was overleden. Ook deze naam kon er nog juist voor de onthulling aan worden toegevoegd.

In 1997 zijn hier nog twee namen bijgekomen: Theo Roozendaal, altijd vermist gebleven na zijn tewerkstelling in Duitsland, en Gerrit Broedersz, beroepsmilitair, omgekomen als krijgsgevangene bij de aanleg van de Birmaspoorlijn. Bovendien zijn er toen nog zes vliegeniers aan toegevoegd. 

Dit jaar is de herdenking op zondag 4 mei om 18.45 uur in de Werenfriduskerk. In optocht gaan we samen naar het Raadhuisplein voor het buitenprogramma en de 2 minuten stilte bij het monument. Houd de Binding in de gaten voor meer informatie over het programma.

Vorig artikelActiviteiten Vrouwen Samen Verder in Hauwert
Volgend artikelWerelds Proeven 2025 een groot succes