– door Gerard Bot
Vrijheid! Wat betekent dat voor jou? Deze vraag wordt mij gesteld. Vrijheid! Nou, eigenlijk besef ik amper wat vrijheid voor mij betekent. Het is voor mij de normaalste zaak van de wereld, dat ik kan doen en zeggen wat ik wil. Ik leef in een land waar mijn vrijheden zelfs grondwettelijk zijn vastgelegd. De overheid heeft natuurlijk spelregels opgelegd, maar die beperken mij niet of nauwelijks in wat ik wil of zeg.
Ik heb recht op vrijheden en vrijheid. Nu ik erover nadenk is dat toch een godsgeschenk. Een uurtje vliegen, nu trouwens beperkt door het Coronavirus, en het is al iets anders. Nog verder vliegen is vrijheid iets wat men nauwelijks of niet kent. Rusland, China, Eritrea, zomaar een paar voorbeelden van landen waar men minder vrij leeft dan wij soms denken. Er zijn genoeg landen waar demonstraties worden neergeslagen.
Het woord vrijheid is voor ons erg verbonden aan géén oorlog. Dat is óók vrijheid. Op de halve wereld vallen bommen, bij ons niet. Ook in de buurlanden niet. Heel normaal. We mogen dus doen en zeggen wat wij willen én er is geen oorlog. Al 75 jaar niet! Ga eens terug in de geschiedenis. 75 jaar geen oorlog is een lange tijd. Daar moeten we heel erg blij mee zijn. De verhalen van ouders en grootouders over de Tweede Wereldoorlog. Je durfde bijna niets. In het geniep was er verzet. Altijd die dreiging van een kogel! Avondklok, hongersnood, angst, brokstukken, slachtoffers en verdriet. Zo lang geleden is dat niet.
Nu vraagt de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven en wanneer je naar buiten gaat om afstand te nemen. Veel van ons zijn nauwelijks in staat om deze kleine beperking te accepteren. Want wij zijn immers vrij. Wij mogen doen wat we willen. En nu even minder. Of je het er mee eens bent of niet, maar anderhalve meter op straat is toch al teveel gevraagd, in ieder geval voor een flink deel van de Nederlanders. Gemopper is er alom. Wij willen nu al terug naar het normale. Wij ervaren heel even wat beperkte vrijheid is. Een paar maanden niet volledig kunnen doen wat wij op straat willen. Zo gewoon is vrijheid voor ons, ook voor mij. Niets geen beperkingen! Laten we daarom blij zijn met onze vrijheid. Laten we goed beseffen wat vrijheid betekent. Laten we het vieren, ook al is juist op Bevrijdingsdag vrijheid beperkt. Ik ga het al schrijvende weer beseffen, vrijheid. Ik wil na een maand beperking alweer graag terug naar de échte vrijheid. Doen wat ik normaal vind om te doen. Wereldwijd is die vrijheid niet zo normaal. Wij hebben het wél. Dat moeten we koesteren.