Donderdag 18 juli heeft de Bangert School in Andijk op gepaste wijze afscheid genomen van meester Dick Verdonschot. Alle leerlingen en collega’s waren gekleed in meester Dick zijn favoriete kleuren rood-wit-zwart. Zijn liefde voor Feyenoord heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Reden om op zijn afscheid een Feyenoord vlag op te hangen, zonder dat hij wist dat daar een verrassing onder schuilging.
Al vroeg in de ochtend werd meester Dick opgehaald door oud-collega en vriend Sjaak Dudink. Zijn maat waar hij samen, 2 jaar geleden, een 40-jarig onderwijsjubileum mee vierde. Geheel onverwachts stond daar een mooi versierde ‘snoek’ voor de deur, waarmee de aftrap van de dag werd genomen. Samen met zijn vrouw Diana ging hij op weg naar het versierde plein waar alle leerlingen klaar stonden in een grote cirkel, waar meester Dick middels een erehaag naar toe werd geleid.
Meester Dick stond te midden van alle leerlingen van de school, die uit volle borst het ‘hand in hand kameraden’ voor meester Dick zongen. Zelfs in Ajax tenue gehulde leerlingen zetten hun clubliefde even opzij en zongen luidkeels mee. Vervolgens werd er een zelfgeschreven welkomstlied gezongen, waarna een ware verrassing volgde. Meester Dick zag aan de gevel van de school een welbekende vlag hangen en had aanvankelijk geen enkel idee wat hem te wachten stond. Plots leek hij te beseffen dat er achter zijn vlag iets verborgen zat. Meester Dick werd gevraagd de vlag naar beneden te trekken en vol ongeloof zag hij zijn naam op de gevel verschijnen. Vanaf dat moment werd hem duidelijk dat het schoolplein voortaan de naam ‘Dick Verdonschot Plein’ zou dragen. Meester Dick gaf later aan zich zeer vereerd te voelen.
Meester Dick werd op de Bangert ook wel ‘het gezicht van de zaak’ genoemd. Los van het feit dat hij menig uurtje op school doorbracht, heeft hij ook veel voor de school betekend. Zo had hij naast lesgevende taken ook de rol als vervangend directeur, hoogbegaafdheidsspecialist en hij liet altijd zijn gezicht zien op sporttoernooien. Met de Streek Run deed hij zelfs altijd mee! Hij gaf ook Rots en Water training op school, om leerlingen sociaal-emotioneel sterker te maken. Hij was ook de preventiemedewerker en was de spil in de ontruimingsoefening. Hij was de dragende kracht bij de lampionnenwedstrijd en had altijd een mooie inbreng bij de gezamenlijke vieringen. Ook dacht hij mee met het schoolbeleid als teamlid, maar ook als lid van de medezeggenschapsraad. Naast de veelheid van rollen en taken, was hij een dierbare collega, een heel fijn persoon, die altijd klaar stond om anderen te helpen.
Na de bijzondere onthulling van het ‘Dick Verdonschot Plein’, werd het programma voortgezet in school. Alle groepen traden om beurten op voor meester Dick met een liedje, dansje of voordracht helemaal passend bij meester Dick; het ging over vogels, voetbal, natuur en hoe het eruitziet als hij ooit in het bejaardenhuis terecht komt. Zijn groep 6-7 zong hem toe met het lied ‘favoriete meester’, waarbij hij geroemd werd als ‘master’.
Na de lunch werd er een vossenjacht georganiseerd, waarbij de vossen waren uitgedost als meester Dick in de rol als vogelaar, voetballer, spelletjes liefhebber, hardloper en natuurlijk Feyenoord fan. Meester Dick en zijn vrouw genoten zichtbaar van deze activiteiten. De dag werd afgesloten met een receptie met ‘live’ muziek waar oud-collega’s, familie, ouders en leerlingen zich kwamen melden om binnen een gezellige entourage meester Dick te bedanken, toe te zingen en gedag te zeggen.
Tot slot nam meester Dick nog zelf even het woord. Meester Dick gaf aan dat hij zijn vrije tijd onder andere wil besteden aan vrijwilligerswerk en wat denk je? Meester Dick komt volgend jaar 2 ochtenden in de week nog helpen op de Bangert. Waarom? Om volgens meester Dick zijn woorden te spreken: ‘Kinderen iets leren waardoor je ze weer een stapje verder kunt helpen is het allermooiste wat er bestaat’. Dat is dus precies de reden waarom bij vele mensen meester Dick Verdonschot ‘‘hoog genoteerd’ staat en dit nu voor iedereen zichtbaar is en herinnerd wordt op ons mooie ‘Dick Verdonschot Plein’.