Gemeente Medemblik is in september 2023 gestart met een pilot om op een effectieve en milieuvriendelijke manier onkruid aan te pakken.
Onkruidbestrijding is een belangrijke taak bij de gemeente waar veel aandacht, geld en inzet naartoe gaat. Vroeger werd hiervoor vaak gif ingezet, dit zorgde voor een goed resultaat maar bleek erg schadelijk voor mens en milieu. Effectieve, duurzame oplossingen vinden, is nu de uitdaging.
Er zijn momenteel verschillende manieren om onkruid aan te pakken: mechanisch, branden en stoom. Elektrische onkruidbestrijding is nieuw.
Hoe werkt het?
De gemeente werkt voor de pilot samen met het bedrijf eWeeding. Zij gebruiken hiervoor hun nieuwste prototype: de eWeeding Roller. De machine doet erg denken aan een grote grasmaaier. Aan de bovenkant zijn twee grote batterijen zichtbaar (gevuld met zonne-energie in dit geval). Aan de onderkant zijn drie matten bevestigd die op het eerste gezicht wel wat doen denken aan spatlappen van een auto. De voorste en achterste mat zijn een plus- en een minpool. De middelste mat isoleert, zodat die twee geen contact maken. Als de machine wordt gestart en over een pad wordt gereden met onkruid, dan zorgt geleiding ervoor dat de stroom van de pluspool door de wortels van het onkruid naar de minpool wordt geleid. Het tussenliggende onkruid wordt als het ware met wortel en al geëlektrocuteerd.
Waar ligt de winst?
Nu wordt onkruid vooral boven de grond aangepakt. Denk aan wegmaaien, vegen of branden. Hierdoor komen sommige soorten zoals de paardenbloem snel weer op. Met dit systeem wordt ook de wortel aangepakt en hoeven plekken minder vaak behandeld te worden. Daarnaast gebruikt het systeem geen fossiele brandstof en maakt het nauwelijks tot geen geluid.
Is het veilig?
Elektrische onkruidbestrijding met de eWeeding Roller is niet gevaarlijker dan ander materieel zoals bosmaaiers, grasmaaiers en veegwagens. Voor dit prototype geldt dat er uit voorzorg een veilige afstand van 3,5 meter wordt geadviseerd. De persoon die de machine bedient, draagt speciale veiligheidslaarzen die extra goed geïsoleerd zijn.
Hoe verder?
De pilotfase is ongeveer op de helft van haar looptijd. Op verschillende plekken in de gemeente zijn proeven gedaan en stukken grond behandeld.
De resultaten lijken positief. Foto’s uit Andijk laten dat goed zien. De foto linksboven is na de eerste behandeling. De foto ernaast is een week later genomen. De foto linksonder is genomen vlak voor de tweede behandeling en die daarnaast is van twee weken later. De hoeveelheid onkruid is duidelijk afgenomen.
Wethouder Harry Nederpelt: “Bij een succesvolle afronding van de pilot wordt gekeken naar praktische vervolgstappen. Gemeente Medemblik blijft de ontwikkeling van deze duurzame en effectieve manier van onkruidbestrijding volgen en zou dit op termijn graag willen inzetten.”
De fabrikant van de machine wil nog veel doen om het huidige prototype te verbeteren. Zo wordt het model nog veel lichter gemaakt door gebruik van kunststof en wordt gewerkt aan een nieuwe behuizing voor betere bescherming tegen spatwater.