Na 8 jaar comité waarvan 3 jaar als voorzitter draagt Marieke Houtsma nu officieel het voorzittersstokje over aan Paul Grooteman. Het waren niet de makkelijkste jaren om de kermisactiviteiten te organiseren. Waar kermis vieren altijd zo vanzelfsprekend leek, stond in 2020 en 2021 alles op zijn kop vanwege corona. Marieke blikt terug op ‘haar’ kermisedities.
Marieke (36) is geboren in Hauwert in een gezin waar vrijwilligerswerk heel gewoon is. Toen ze in 2014 met haar vriend naar Onderdijk verhuisde wilde ze dan ook graag iets doen voor het dorp. Maar wat? Op een kermisborrel sprak ze Perry Visser en Kees Grent die in haar wel potentie zagen voor het kermiscomité. Licht beneveld door het kermisgedruis zei ze direct ja. Toenmalig voorzitter Jaap Grooteman hield haar aan haar woord. En zo sloot zij in 2015 samen met Lisette Koning aan bij het comité. Ze begon als algemeen bestuurslid en trok al snel allerlei regelwerk naar zich toe.
Tegenaan bemoeien
“Ik ben iemand die zich snel overal tegenaan bemoeit. Zie overal kansen en weet hoe ik mensen kan verbinden. Door mijn werk in de marketing ben ik wel wat gewend. Structuur is heel belangrijk. Ik zorgde voor een centraal mailadres, ging notuleren om afspraken goed vast te leggen, werd penningmeester om geldstromen te bewaken en zat in de subcommissie voor de prutrace. Een heel tof evenement om op poten te zetten. Ik ben zelf erg sportief dus dit paste wel in mijn straatje.”
Voorzitter vanuit Hauwert
In 2019 verhuisde Marieke terug naar Hauwert. Het mooiste stekkie aan de Vliet, zoals zij hun plek in Onderdijk omschrijft, mist ze nog wel eens, maar ze bleef nauw verbonden met Onderdijk. In datzelfde jaar werd ze zelfs voorzitter van het kermiscomité.
“Jaap en Rob stopten per september 2019 en Jaap zag in mij een goede voorzitter. Kon ik me weer overal tegenaan bemoeien en coördineren. Vind ik fijn, dat voorkomt stress voor mezelf, al wordt de zin ‘komt wel goed, wordt aan gewerkt’ nog steeds veel gebruikt.Uiteindelijk komt het ook altijd goed want ons comité is een fantastische groep bij elkaar.”
Doet ie ut of doet ie ut niet
“Voor 2020 hadden we al mooie plannen. En toen kwam corona. Dat waren lastige edities. Niet per se rustiger al zou je dat misschien verwachten. Het was ploeteren, maar niets doen was geen optie. Dus moesten we omgaan met wel, niet, een beetje en dan toch weer anders. In 2021 wilden we een kermisfestival organiseren met hulp van buitenaf, we waren toe aan een echt dorpsfeest net zoals Van Rooijen dat jaar deed tijdens kermis Wervershoof. Een grote tent, muziek acts, entree met QR-code. Maar uiteindelijk durfden we niet. Het was allemaal te last-minute om te regelen, het kostte veel geld en de vraag bleef steeds: gaan we het dan terugverdienen? Desondanks hebben we toen ook een mooie kermis gevierd, maar anders.”
Veranderingen
“In 2022 was alles weer normaal, kermis weer op het dorp, hoewel er ook wat veranderingen uit de coronatijd zijn blijven hangen. Zo is het programma verschoven naar vrijdag en zaterdag en vervalt de dinsdag. Ook de attracties draaien blijvend op de zaterdag i.p.v. de dinsdag. Kunnen er veel meer kinderen van genieten en exploitanten meer verdienen. Dat is een win-win. Ook voor café de Zeedijk die op vrijdag al een groot programma neerzet. Toch is het niet uitgesloten dat de kermis dinsdag nog eens terugkeert, we gaan kijken hoe het dit jaar bevalt.”
Tijd voor opvolging
“Vorig jaar heb ik aangegeven dat ik zou stoppen als voorzitter, maar nog wel één jaar door zou gaan binnen het comité. Na wat intern overleg belde ik Paul. Hij is een prima opvolger en woont ook echt in Keut. Dat is toch een voordeel.
Gelukkig was en is hij enthousiast. Dit jaar deelden we veel taken nog, maar na deze kermis stap ik ook echt uit het kermiscomité. Tijd voor weer iets anders. Nee, ik weet nog niet wat precies, maar het zal waarschijnlijk in Hauwert zijn. Ik draag het stokje met groot vertrouwen over aan Paul. De structuur zit er nu lekker in dus ze gaan het wel redden zonder mij. In 2024 ga ik gewoon weer lekker zelf te Keuter kermis.”