Op de basisschool wist hij het al: ik word muzikant. Het bochtige leven zelf bracht hem regelmatig van dat padje af. En er weer op. Want muzikaal bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Ongeacht de zorgen van alledag, zijn gezin, werk en Corona. Marc Schouten uit Wervershoof pakt zijn momenten. Met zijn eigen nummers, diverse muzikale projecten én met zijn nieuwe band Momentum. Uit de kunst.
Marc (30) is een echte Wervershover. Hij maakt met zijn vrouw Paula, dochter Lieke en zoon Levi een uitstapje naar Hoorn, maar al na twee jaar keren ze terug. Waarom? “Ook als je weinig mensen kent, kom je er snel tussen in ons dorp. En de mensen hier laten elkaar in hun eigen waarde. Nee, ik ervaar hier geen Westfriese stugheid, het is een veilig en warm nest. En een nest waarin talent kan groeien.”
2-legged Freaks
Wervershoof is voor velen de bakermat van de muziek. Veel bandjes ontstaan en vinden een podium in Wervershoof en omliggende dorpen. Marc leert op zijn vierde pianospelen waarna de gitaar en het drumstel volgen. Veel gaat op gehoor, ingegeven door de muzikaliteit van zijn omgeving. Alleen voor de accordeon volgt hij lessen. Op zijn 13e speelt Marc in zijn eerste bandje: ‘2-Legged Freaks’. Een slechte band, vindt hij zelf, maar wat was het een leuke en leerzame tijd.
Young & Younger
Na een muzikale ontdekkingstocht start Marc samen met zijn oudere broer Kris het semi-akoestische duo ‘Young & Younger’. Ze spelen met name covers uit de fifties en sixties. Hun vader Cees Schouten luisterde vaak naar de Beatles en Cornelis Vreeswijk. Het gaf vorm aan hun muzieksmaak, maar Marc is meer van de ‘metal herrie’ zoals hij het zelf noemt. En daarin eigen nummers maken. “Ik wilde altijd harder dan mijn broer, experimenteren met gekke, afwijkende akkoorden. Ik wil me in mijn eigen ding niet conformeren aan wat hip is.”
Momentum
Terwijl Marc met zijn broer de regionale podia betreedt, maakt hij in rap tempo een persoonlijke ontwikkeling door. Oud juk werpt hij af en hij komt steeds dichter bij zichzelf. Dichter bij de muziek die hem past. Hij schrijft een handvol eigen nummers, maar mist iets. Hij besluit er een band bij te zoeken.
Het leidt tot zijn huidige band ‘Momentum’. Na een zware periode in zijn leven, kan hij samen met gitarist Raimon Schaap en toetsenist Fons Flotman eindelijk de muzikant zijn die hij is. En hoewel hun muziek niet eenvoudig in een hokje is in te passen, doet Marc een poging.
Polderprog
“We noemen het ‘Polderprog’; Nederlandstalige progressieve rock. Met zang, snerpende gitaren en veel toetsenwerk. Ik maak het graag ingewikkeld, maar ook puur en recht voor je raap. Ja, het is metal herrie, maar wel toegankelijk. Dat dank ik vooral aan de inbreng van Fons. Hij legt met zijn toetsen een basis waarmee hij het hele harde eruit haalt.”
Eenzaam Bestaan
De eerste EP is gereed en zonder Corona was het eerste album al bijna een feit geweest. Toch gaven juist de laatste maanden ruimte voor creativiteit. Met Young & Younger trad hij een aantal keer op bij zorginstellingen, maar alle optredens in kroegen en op festivals vielen weg. Daardoor kon Marc zich in zijn thuisstudio richten op nieuwe nummers. Hij schreef er 11. Op 5 mei bracht Momentum het nummer ‘Eenzaam Bestaan’ uit. Een mijlpaal in een eenzame, maar productieve tijd.
Palliatieve zorg
Naast de muziek werkt Marc in de zorg voor demente ouderen. Ook zij maakten een eenzame tijd door. Voor deze mensen wil Marc graag een verschil maken, van waardevolle betekenis zijn. Mede daarom draait hij alleen nachtdiensten.
“Ik maak het leven van deze mensen graag wat aangenamer. In de nacht is er meer tijd voor persoonlijke aandacht. Ja, we hadden in het verzorgingshuis waar ik werk ook te maken met Corona. Een groot aantal bewoners is overleden. Ik kon naast ze staan en palliatieve zorg bieden. Hen begeleiden op hun laatste stukje, ook dat past bij mij.”
Donkere kant
Het lijkt erop dat Marc neigt naar de donkere kant van het leven. Vroeger dacht hij vooral zwart-wit, het was alles of niets. Gaandeweg leerde hij anders te kijken door regelmatig even afstand te nemen. Inmiddels weet hij dat zwart en wit twee kanten zijn van dezelfde medaille. Zoals de dood bij het leven hoort. Juist op het kruispunt van beide, kan Marc het grootste verschil maken. In zijn werk en in zijn muziek. “Ik bezing mijn moeilijkheid en ben daar heel open in. Eigenlijk bestaat metal uit kleine liedjes die met veel bombarie worden gebracht. Zingen, grunten, screamen vanuit pijn, een schreeuw om hulp. Dát. Het daagt me uit. Ik bedenk steeds dingen die ik nog niet kan, wil steeds technischer leren spelen. Mijn mede bandleden maken het lichter. Zo komen we samen tot de liedjes die er nu zijn.”
Speeltuin
Naast Momentum, blijft Marc trouw aan Young & Younger en werkt hij aan diverse andere muzikale projecten. Zijn hoofd altijd boordevol ideeën, voor tekst, muziek en ook visuele aspecten. Het logo voor Momentum ontwierp hij zelf. Zoals veel creatieven eigen is, heeft Marc moeite met focussen. Zijn bovenkamer draait overuren en ook het gezin vraagt veel aandacht. Paula, zelf ook werkzaam in de zorg en paardencoach, geeft hem alle ruimte. En inmiddels weet hij hoe hij die ruimte het beste kan benutten. In het moment, in the flow. In januari 2021 neemt de band het album op in de Flotsound Studio’s in Hoorn. Opnemen, mixen, masteren, ze doen alles zelf. Een speeltuin waarin Marc zich thuisvoelt.
Droom voor de toekomst? Met Momentum optreden in de Ziggo Dome. Alles op zijn tijd. Winterstoppop zou een mooie aftrap zijn!
Mieke de Beer-Koomen