In onze moderne samenleving worden we steeds vaker geconfronteerd met breingerelateerde problemen zoals migraine, depressie, angststoornissen, ADHD, autisme, geheugenproblemen en dementie.
Onderzoek toont aan dat bijna de helft (48%) van de volwassenen in Nederland (18-75 jaar) te maken met één of meerdere psychische aandoeningen. Elke kwartier krijgt iemand de diagnose dementie te horen.
Dit is niet alleen zorgwekkend; het roept ook vragen op over hoe we onszelf kunnen beschermen en onze hersenen optimaal kunnen ondersteunen. Onderzoek laat zien dat voeding veel invloed heeft op de hersenen.
Maar er is ook veel desinformatie. Het is een hype op sociale media: verander je leefstijl om af te vallen, om beter te slapen, om gezonder te zijn, om meer energie te hebben, Eet elke dag een avocado etcetera. Dit soort quotes zien we overal en (al dan niet respectabele) leefstijlcoaches groeien als paddenstoelen uit de grond.
De beloften klinken vaak te mooi om waar te zijn. Maar zijn ze dat ook?
Het breininstituut biedt programma’s voor meer breingezondheid met zeer positieve resultaten.
In samenwerking met neurowetenschapper Dr E. Dekeyster van de universiteit van Leiden volgen zij de effecten van voeding op mentale en neurologische gezondheid. Daarnaast geeft Breininstituut lezingen aan diverse hoge scholen waaronder verpleegkundigenstudenten om het bewustzijn te vergroten dat we echt veel meer zelf grip kunnen hebben op onze breingezondheid.
Ons lichaam heeft twee belangrijke manieren om energie te verkrijgen om het brein goed te laten functioneren. Als eerste via koolhydraten welke we volop eten. Maar dat heeft ook een keerzijde. Namelijk dat dat kan leiden tot insulineresistentie, een voorstadium van diabetes. Hierdoor kunnen de hersenen de glucose niet meer goed opnemen. Daarnaast eten we veel bewerkt voedsel en plantaardige oliën die door de hersencellen verbrand moeten worden en ontstekingen veroorzaken.
Als tweede via vetten van waaruit ketonen worden gemaakt. Deze tweede optie is voor de hersenen dé bom. Deze ketonen zijn heel gemakkelijk te gebruiken en geven niet alleen energie maar ook mentale verbeteringen en focus
Daarnaast verminderen ketonen de insulineresistentie en de ontstekingen in lichaam en de hersenen.
Hierdoor zien we bij de mensen die de programma’s van breininstituut volgen niet alleen spectaculaire verbetering van stemming en de cognitie maar ook dikwijls van lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld migraine, diabetes type 2 stofwisselingsproblemen en verlies van overgewicht.
De focus ligt op ketogene interventies: (intermittend) vasten, supplementen, en ketogene voedingstherapie.
Na deze lezing ben je in staat om door het bos de bomen te zien in een wereld waar we om de oren worden geslagen met tegenstrijdige voedingsadviezen. We zullen uitgebreid stilstaan bij wat wel en wat (nog) niet is bewezen. Wat kan je veilig uitproberen en waar liggen eventuele risico’s? Welke effecten kan je verwachten en wat is nonsens?
Indien bepaalde onderdelen uit deze lezing van toepassing zijn op jou of mensen in je omgeving, zal je na deze informatieve lezing concrete handvatten hebben om desgewenst actie te ondernemen.
Deze lezing wordt gegeven door Karin Wildöer.
HBO-Verpleegkundige
Specialist breingezondheid
Keto metabool specialist
Datum: 12 november, aanvang: 19:00 uur. Locatie: dorpshuis De Onderdijk, Sportlaan 10, 1693 CZ.
Toegang gratis
Aanmelden kan via QR code