Zondag 22 januari houdt Peter Sigmond, auteur van het boek ‘Paul van Vlissingen & Zoon, Ondernemers in Stoom’, een lezing bij het Stoommachinemuseum in Medemblik over de negentiende-eeuwse zakenman en grootondernemer Paul van Vlissingen die tal van activiteiten ontplooide om ‘Nederland op stoom te brengen’.

Paul van Vlissingen (1797-1876), richtte in 1825, toen er in Nederland nog vrijwel nergens sprake was van stoomenergie, de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij op waarmee hij lijndiensten onderhield in Nederland. Hij startte een sleepdienst in Den Helder en opende de eerste overzeese stoomvaartlijn van Nederland van Amsterdam naar Hamburg. Toen bleek dat zijn stoomboten geregeld met reparaties te kampen hadden, startte hij in Amsterdam op het eiland Oostenburg in 1827 samen met de jonge investeerder Abraham Dudok van Heel de Fabriek van Stoom- en andere Werktuigen, het latere Werkspoor. Ze bouwen de eerste ijzeren stoomschepen met schroef in Nederland, de eerste stoomlocomotieven in Nederland en stoommachines voor de suikerindustrie in Suriname en Nederlands-Indië.
Zoon Paul Cornelis (1829 -1906) bouwt het bedrijf vanaf 1850 verder uit en neemt grote constructiewerken aan. In 1867 slaat het noodlot toe: de fabriek gaat in vlammen op. Er volgt een doorstart met een nieuwe directie, maar in 1870 gaat de fabriek alsnog failliet.
Het verhaal over de bedrijfsgeschiedenis alsook de dramatische familiegeschiedenis is een verhaal over pioniers, over voorlopers in de 19e eeuw. Peter Sigmond, voormalig directeur collectiebeheer van het Rijksmuseum in Amsterdam en bijzonder hoogleraar Nederlandse Cultuurgeschiedenis schetst een levendig beeld van deze ‘Ondernemers in Stoom’.
De lezing vindt plaats in het Bezoekerscentrum van het museum van 14.00 uur tot 16.00 uur. De toegang bedraagt € 7,50 p.p. inclusief 2 x koffie of thee, te voldoen voor aanvang van de lezing. Leden van de Vereniging Vrienden van het Stoommachinemuseum en museumkaarthouders betalen € 2,50 p.p. Zaal open vanaf 13.30 uur.
Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via info@stoommachinemuseum.nl of 0227-544732. Er zijn maximaal 80 zitplaatsen beschikbaar.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4
1671 HJ Medemblik
www.stoommachinemuseum.nl

Vorig artikelSeniorennieuws
Volgend artikelFilmavond in De Kapel