Nationale Voorleesdagen van 26 januari t/m 5 februari 2022: voorleesmomenten en andere activiteiten om het voorleesplezier te stimuleren. De helft van de ouders zou graag meer willen voorlezen aan hun kind(eren) dan ze eigenlijk doen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting CPNB en Stichting Lezen. Tijdgebrek is het belangrijkste obstakel, daarnaast blijkt dat ouders behoefte hebben aan voorleestips.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 26 januari tot en met 5 februari spelen bibliotheken hierop in met activiteiten en tips rond het Prentenboek van het Jaar: Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp met illustraties van Kees de Boer.

Bij de Westfriese Bibliotheken gaat Voorleespret in de bieb van start: geniet elke week van een voorleesverhaal in jouw bibliotheek en zoek samen met je (klein)kind nieuwe boekjes uit voor thuis. Als je naar de bibliotheek komt: pas op, want er zijn een paar monsters ontsnapt uit de boeken en ze eten alle letters op. Grijp een schepnet bij de ingang en help mee om de monsters te vangen. Je krijgt een beloning.

Je hebt geen coronatoegangsbewijs nodig voor een bezoek aan de bibliotheek. Als je kind nog niet lid is, regel dan direct een gratis jeugdabonnement en krijg tijdens de Nationale Voorleesdagen het knuffeltje cadeau van het Prentenboek van het Jaar (zolang de voorraad strekt).

Voor meer informatie over de Nationale Voorleesdagen kijk je op westfriesebibliotheken.nl/nvd
Prentenboek van het Jaar: Maar eerst ving ik een monster
Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen, boekhandelaren en leerkachten koos het Prentenboek van het Jaar 2022: ‘Maar eerst ving ik een monster is een ode aan het voorlezen. Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. Het uitstellen van het daadwerkelijke naar bed gaan is voor veel ouders en kinderen herkenbaar. Dat voorlezen leuk én spannend is en de fantasie prikkelt, komt in dit verhaal mooi naar voren. De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het (voor)leesplezier vanaf spat! En is het verhaal uit? Dan begint het gewoon weer van voren af aan.’

Vorig artikelOnderzoeken Simon Koopmanstraat
Volgend artikelDichter van Medemblik: en de winnaar is…