Klaas Ootes, al jaren is hij ‘partner in crime’ waar het kermis betreft. Vanuit de gemeente smeedt hij plannen met de horeca en kermisexploitanten. Op het kruispunt van veiligheid en gezelligheid ontmoeten zij elkaar, zonder de regels te overtreden. Ook dit jaar rolt hij het beleid uit richting kermismakers. De regels zijn anders en naleving is belangrijker dan ooit. We spreken hem over de do’s en don’ts.

Versoepelen en verstrakken. Het Coronabeleid liet de teugels net zo hard vieren als dat ze werden aangetrokken. Een logisch gevolg, maar daarmee niet even eenvoudig te volgen. Zeker in het zomerseizoen, met alle feesten en partijen op de rol heeft de Gemeente Medemblik het er druk mee. Klaas Ootes vertelt.

Toch een kermis…
Een paar maanden geleden dachten we nog dat alle kermissen van dit seizoen zouden worden afgelast. Door versoepeling waren evenementen ineens weer wel een mogelijkheid. De telefoon stond roodgloeiend. Natuurlijk ben ik heel blij dat het weer kan, maar veiligheid is belangrijker dan ooit.

Kermis naar de Westrand. Hoezo?
Vanwege de controleerbaarheid. We moeten een vaste in- en uitgang kunnen maken om de hoeveelheid mensen te monitoren. Dat is langs de Dorpsstraat geen haalbare kaart. We hebben verschillende alternatieven overwogen en kwamen uit op de Westrand. Daar is veel ruimte, kun je het terrein goed afbakenen en is er veel ruimte om een hele leuke kermis neer te zetten. Met attracties die we elk jaar zien, zo’n 25 (zie voor lijst attracties pagina 7 in de Binding).

Maar plannen bedenken is één, het uitvoeren een hele belangrijke tweede. Onze buitendienstmedewerkers hebben in zowel vakantie- als Coronatijd wel wat extra tandjes – en handjes- moeten bijzetten om de verplaatsing van het terrein mogelijk te maken. Afzettingen, plaatsen van borden, bewegwijzering etc… Ook zij werken keihard om deze kermis mogelijk te maken.

Welke regels gelden voor toegang tot het kermisterrein?
Iedereen is welkom, maar niet allemaal tegelijk. Denk na over het tijdstip. De kermis is zondag t/m dinsdag van 13.00 tot 23.00 uur open. Kom niet allemaal om 15.00 uur. Bij de ingang staat een pompje om de handen te desinfecteren. Boa’s vragen jongeren van rond de 18 naar hun leeftijd. Ben je jonger dan krijg je een polsbandje. Want beneden de 18 hoeft de jeugd geen afstand te houden. Nee, er is geen identificatieplicht, we vertrouwen op een ieders medewerking. We tellen wie er in en uit gaan. Als het te druk is kunnen we mensen weigeren.

Er is een fietsenstalling aanwezig?
Ja, we creëren ruime gelegenheid om je fiets te stallen. En we roepen op om de auto thuis te laten. De parkeerruimte is te beperkt. Kom op de fiets of wandelend naar de kermis, dan is er ruimte genoeg.

Hoe gaat het op het kermisterrein zelf?
Duidelijk aangegeven pijlen leiden de mensen langs de attracties. Aan het einde van de rit, is de uitgang. Natuurlijk kun je via de pijlen ook een rondje lopen. De exploitanten zelf bepalen de regels voor hun attracties. Beneden de 18 mag iedereen naast elkaar zitten. Boven de 18 sla je een plaatsje over of ga je alleen in een botsauto. De hele organisatie haalt echt alles uit de kast om ervoor te zorgen dat het leuk is en leuk blijft. Op de kermis is daarom veel lekkers te koop, maar alcohol wordt niet geschonken.
Daarvoor ga je naar de horeca in het dorp zelf?
Ja, de cafés en restaurants hebben, ondanks de regels, mooie programma’s samengesteld. Op voorwaarde dat je reserveert, op de plaats blijft zitten en afstand houdt, kun je genieten van muziek en gezelligheid. En die borrel, ja, die hoort ook bij kermis. De horeca verdient een groot compliment. Ze hebben echt goed nagedacht en zijn enorm creatief.

Hoe zit het met de beveiliging?
Overal zijn extra beveiligers aanwezig. Op en rond het kermisterrein en ook in het dorp zelf. Niet om politieagentje te spelen, maar om het leuk en veilig te houden voor iedereen. Het klinkt tegenstrijdig maar we hebben een kermis en hopen dat het niet te druk wordt.

Ben je er zelf ook?
Jazeker, een onsje minder dan andere jaren, maar we doen het ermee. We moeten onze handen dichtknijpen met de mogelijkheden die er zijn. Laten we elkaar daarin steunen. Vier het feestje dus met elkaar, niet op elkaar.

Vorig artikelSpeciale Wervershover kermisvlag! Schaf ‘m aan en hang ‘m uit!
Volgend artikelVeel plezier in ‘t Fortuin