Hij mag weer! Na vijf maanden is John van Dam weer terug. De kermis in Wervershoof is, na Castricum, de tweede kermis waar zijn botsauto’s, mini-zweef en churros kar weer volop mogen draaien. “Het voelt als thuiskomen”.
John (52) komt uit een echte kermisfamilie. Hij is de vierde generatie en inmiddels draait ook zijn zoon Jordy mee. Al zo lang als hij zich herinnert, staan ze in Wervershoof. “Ik volgde als kind zelfs schoollessen in de Schoof. Daar heb ik ook Peter Schuitemaker leren kennen. Zijn vader was eigenaar van snackbar ’t Zonnetje. We hebben nog steeds contact. Na al die jaren ken ik heel veel mensen uit het dorp. Het voelt echt als thuiskomen.”
Alles is anders
Enkele jaren geleden richtte John met een vijftal collega’s ‘Stichting Behoud Nederlandse Kermissen’ op. Voor diverse gemeenten zoals gemeente Medemblik en gemeente Hollands Kroon organiseren zij de kermis. Door het samen te doen gaat alles gestroomlijnd en kunnen ze sturen op plaats en inrichting. Zo niet dit jaar tijdens deze ‘alles is anders-show’.
Westrand
“We hoopten gewoon op de Dorpsstraat te mogen staan. Daar is voldoende ruimte. Zeker nu er geen mensen van buiten zullen komen. Helaas staan we nu op de Westrand. Het contact met de gemeente is super hoor, ook zij hebben te maken met de steeds veranderende regels. En ja, wie is er dan verantwoordelijk? Dat moet je steeds in de gaten houden. Dus ook op deze plek maken we er een feestje van.”
Controle
De kermisattracties staan deze keer ver van de horeca verwijderd. Er zal een aparte ingang en uitgang zijn. Volwassenen moeten afstand houden tenzij ze uit één huishouden komen. Jeugd tot 18 mag wel dichtbij elkaar komen. Hoe dat wordt gecontroleerd? Jongeren onder de 18 krijgen een polsbandje. Zijn ze ouder dan mogen ze in hun eentje in de botsauto’s, niet samen.
Consequent
John: “Best gek. Normaal willen jongeren graag snel 18 zijn om een borrel te mogen drinken. Nu zijn ze misschien liever nog even 17 want dan is de 1,5 afstand niet nodig. Gelukkig zijn de meeste kermisgangers nog jonger. Kinderen mogen gezellig samen overal in. Belangrijk is wel dat iedereen de looprichting volgt en zich aan de regels houdt. Tuurlijk, ook wij zien het liever anders, maar als we kermissen willen behouden, moeten we consequent zijn.”
Lust en leven
Diverse kermissen, zoals de megagrote editie in Tilburg, zijn al achter de rug. Zonder uitbraken van het virus. Het lijkt erop dat we voluit kunnen genieten van een rondje attracties. Gelukkig maar, John zag al meerdere collega’s omvallen.
“De laatste kermis was oktober vorig jaar. Wie daarna geen andere inkomsten had, teerde in. Dat is zwaar. Ja, de kermisexploitanten kregen wel wat overheidssteun, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat.”
John zag in maart al dat er dik geld bij zou moeten en vond een baan. Vier maanden zat hij op de vrachtwagen. “Ik had mazzel en deed het met plezier, maar kermis is mijn lust en mijn leven. Blij dat we weer mogen!”