“Is José Pronk hier aanwezig?” Deze vraag stelt Jan Bakker in 1957 in een stampvolle zaal in café ‘De Zwaan’ tijdens de kermis van Wervershoof. Hij heeft dat meisje al meerdere keren in Wervershoof gezien en zet de stap om haar echt te ontmoeten. José zit met familie en vrienden op het podium en kijkt naar de microfoon van de band, waarachter een haar onbekende jongen deze vraag stelt. De eerste ontmoeting tussen hen is een feit.
José (1938) is geboren en getogen in Medemblik. Cor Beemster en haar zus Vera hebben in ons dorp een winkel aan de Dorpsstraat. José gaat daar al op jonge leeftijd aan het werk in de winkel en het huishouden. Jan heeft haar al vaak gezien en vindt haar een leuk meisje, die niet meer uit zijn gedachten gaat. Tijdens het eerste deuntje van die kermis gaat hij ervan uit dat zij er ook zou zijn, maar kan haar niet vinden. De microfoon biedt uitkomst. Na de kermis duurt het tot de draverij van Medemblik voor zij elkaar weer zien. Jan loopt met een aantal vrienden langs de renbaan en ziet weer het meisje van zijn dromen. Vanaf die dag zijn zij bij elkaar gebleven.
Jan (1936) woont in zijn jeugd aan de Dorpsstraat. Hij is een zoon van Arie en Marie Bakker-Koopman.
Hij heeft vijf broers, Klaas, Kees, Aad, Piet en Jaap. José komt uit een gezin van zeven kinderen, 2 zonen en 5 dochters, Antoon en Cor, Vera, Annie, Truus, José en Tine. Haar zus Annie was getrouwd met Jan Beemster, een broer van Cor. Vader Bakker heeft een tuindersbedrijf, maar werken op de bouw trekt Jan niet. Als 17-jarige begint hij als lichtmatroos op een passagiersschip. Tijdens zijn dienstplicht volgt hij een schriftelijke cursus om als onderwijzer aan de slag te gaan. Daarna behaalt hij nog diverse aktes.
Jan en José trouwen in 1960 en betrekken een woning in Heerhugowaard, waar hij lesgeeft aan de tuinbouwschool. Daar worden hun dochters Mary en Karin geboren. Zoals gebruikelijk in die tijd stopte José met haar werk om al haar aandacht aan het gezin te geven. In 1963 krijgt Jan een baan aan de tuinbouwschool (en later de mavo) in Wervershoof en verhuizen zij naar de Neuvel 26. Daar krijgen zijn nog twee zoons, Ad en John. In 1972 kopen zij hun huidige woning, Dorpsstraat 85. Zij hebben inmiddels zes kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. Zij kijken terug op een mooie tijd, die ook zijn trieste kant heeft. Een zware tijd hadden zij tijdens de ziekte en na het overlijden van hun dochter Mary met een moeilijk afscheid door de beperkende regels tijdens de coronatijd.
Jan en José hebben zich in ons dorp zeer verdienstelijk gemaakt. José is de vrouw die achter de schermen werkt en ervoor zorgt dat Jan de mogelijkheden krijgt om naast zijn werk de politiek in te gaan. Hij maakt jaren deel uit van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders en treedt regelmatig op als locoburgemeester. Later is hij hoofdingeland bij het waterschap. Hij bekleedt talloze bestuursfuncties, waaronder het SOW, uitvaartvereniging St. Barbara, het zwembad, de school en de woningbouwvereniging. In 2002 wordt hij onderscheiden tot Ridder van Oranje-Nassau. Als ambtenaar van de burgerlijke stand trouwt hij veel dorpsgenoten, zijn broer Klaas én drie kleinkinderen. José is actief voor de vrouwengilde en maakt in kerkelijk verband deel uit van het dameskoor, de bezoekersgroep en het versierteam. Zij is daarnaast actief lid van tennisvereniging De Kaag en de golfclub De Vlietlanden.
Jan, die na het sluiten van de mavo in 1994 als makelaar is gaan werken, en José genieten al lange tijd van het pensioen. Regelmatig zakken zij af naar het zuiden van Frankrijk, waar hun zoon John woont.
Het 65-jarige huwelijksfeest is thuis met de broers en zusters gevierd. Het briljanten huwelijk wordt bekroond met een weekendje weg met de kinderen.
In Skriemer 28 staat een mooi artikel van Petra Koomen, die het levensverhaal van Jan Bakker beschrijft.
Gerard Bot