Loek Boon is met recht een icoon te noemen. Hij reisde met vele generaties mee. Letterlijk en figuurlijk. Hij bracht ze van en naar de muziek. Met zijn touringcar, maar ook als DJ, medeoprichter van SPW en SMEW én bij El Lobo, zijn café aan de Dorpsstraat waar uiteraard ook kermis werd gevierd. Ook in de prut.
De teller staat inmiddels op 73. Loek is dan ook met pensioen, maar nog altijd staan muziekavonden hoog op zijn agenda. En concerten en festivals. Onlangs genoot hij van Roger Waters en Peter Gabriël en bezocht hij Bospop en Zwarte Cross. Meemaken en erbij blijven. Dat is Loek.
El Lobo
In de jaren ’70 werkt Loek als DJ en barkeeper bij de Boonebar aan de Simon Koopmanstraat. Hij wil graag meer met muziek en bandjes doen. Het Café van Wervershoof aan de Dorpsstraat, toen De Gelaersde Kat, kan wel wat extra peper gebruiken. Loek trekt zijn stoute schoenen aan en doopt De Gelaersde Kat om tot El Lobo. Per 1 mei 1977 is de overname een feit. Met Cora en Miriam Nieuweboer en Jacqueline Stroet achter de bar blaast hij er nieuw leven in. Hij gaat zelf plaatjes draaien en zet ook anderen in als DJ.
Tamme kermis
In de vijf daarop volgende tropenjaren wordt Loek bekend om zijn muziek én de theedoek op zijn kop. Maar tijdens de kermis van toen, speelt muziek geen grote rol.
“Er was geen buitengebeuren en alles wat heen en weer liep kwam bij mij effe aan. Muziek of niet, de hele dag door kwam er volk. Daar hoefde je weinig voor te doen. Maar ja, ik was zelf zo graag met muziek bezig dat ik het ook met kermis anders wilde doen.”
Feesttent
Als Café de Roos van Henk en Lien Heessels in juli 1979 afbrandt, zet Kees Ruiter tijdens kermis een tent op het braakliggende terrein. Daar wordt de toon voor meer live muziek gezet. Het is meteen een groot succes. In ’80 en ’81 zit Kees in Canada en runt Loek de feesttent. Het eerste jaar treedt André Hazes op die dan net zijn eerste hit scoort met ‘Eenzame kerst’. Zijn optreden kost 500 gulden. Van eigen bodem staat ’t Wervershoofs Volksorkest op het podium met Dick Boon, Richard de Beer, Sjaak Steltenpool en Vok Berkhout. Groot feest!
Prutmarathon
Loek ziet nieuwe kansen en organiseert een groots kermisevenement: de Prutmarathon. “Ik had het gezien in Schermerhorn en het leek me uitstekend bij ons dorp te passen. Ik vroeg aan boer Dekker of we de sloten op zijn grond mochten gebruiken. Dat was het gebied rond de Europasingel en de Glooiing, waar nu huizen staan. Ik vroeg wat hij ervoor wilde hebben. ‘Rookt jouw vader geen paling?’ was zijn wedervraag. Dat was voldoende.
Weinig regels
We hadden wel een vergunning nodig van de gemeente, maar verder waren er weinig regels. Ik moest het slootwater testen of het schoon genoeg was; bracht ik gewoon een potje kraanwater. Beveiliging was niet nodig. Wel lieten we het parcours checken op gevaarlijke attributen in sloot, ouwe fietsen enzo. En goed schoeisel was verplicht. Ik wist Theo Koomen als verslaggever te strikken. Ik ben gewoon naar zijn huis gereden en heb aangebeld. Ik zei: ‘We hebben geen budget, maar je krijgt wel consumptiebonnen voor El Lobo.’ Ook dat was voldoende.
In de badkuip
Twee jaar op rij werd de prutmarathon gehouden. Je kon individueel meedoen of in groepjes. Dan moesten een paar mannen één dame droog overbrengen. Op een boerenwagen in badkuipen van Sneeboer werden de winnaars gewassen door een paar mooie meiden. Onder andere Hetty Ruiter en Ciska Hoogland deden een wasbeurt, met zeepsop en al. De prutrace was tussen 12 en 16 uur op kermisdinsdag, daarna natuurlijk en masse naar El Lobo. Dat waren echt geweldige kermisjaren.”
De Dars
In 1982 wordt De Dars gebouwd, sportcomplex met horeca. Toen een voorcafé en discotheek met groot podium. Samen met Wil Raven en Bob Nieuweboer wordt Loek eigenaar. Als enige met een horecavergunning is hij verantwoordelijk voor het uitgaansgedeelte. Het blijkt een gouden zet; daar kan hij nog meer muziek delen met het publiek. Dat jaar neemt Kees Ruiter het stokje weer over van Loek voor de feesttent, die deze kermis symbolisch ‘De Dwars’ heet.
Disco en bandjes
“Disco en bandjes, dat was de formule van De Dars. Op zaterdag draaiden we muziek op thema, zo trokken we steeds weer een ander publiek. Zondag was toen dé uitgaansavond voor de regio. De Dars werd tegenhanger van Van Rooijen. Om een uur of 15 begonnen we met een DJ, rond 21 uur startte de band. Om 1 uur was het dan gebeurd. Als ik bands boekte zoals Doe Maar, Uriah Heap, Golden Earring en Normaal, weken we uit naar de sporthal. Anders paste het volk er niet in.
Kermis in De Dars probeerden we te vieren met de Havenzangers. Een blunder van mij. Je kunt de kermis niet uit het dorp weghalen. Het was een eenmalige actie.
Stichting Pop Wervershoof
Om het risico te spreiden richtte ik in die tijd Stichting Pop Wervershoof op (SPW), samen met Koos Dekker, Peter Swart, Dick Zwan en Richard de Beer. Ook op de zaterdag zetten we toen bands neer zoals Cuby & the Blizzards, Jan Akkerman, Massada, Grupo Sportivo, Herman Brood. Als de kas wel eens leeg was dan boekten we Barrelhouse. Dan was de zaal gegarandeerd stampvol.”
In 1985 stapt Loek uit De Dars; tijd voor even niets. Maar met het groot rijbewijs dat Loek tussen de bedrijven door ook nog haalde, is hij zeer aantrekkelijk voor Vink Transport uit Andijk. Ze zoeken op korte termijn een chauffeur. Hoe kort? Morgen!
Daar start Loek’s carrière op de vrachtwagen en later op de bus. Hij rijdt regelmatig van en naar concerten. Ook vervoert hij bandleden zelf, o.a. van het Belgische Deus en Ricciotti. Zo brengt hij muziek letterlijk heel dichtbij mensen.
Stichting Music Events Wervershoof
Ook het organiseren en promoten van muziekevents blijft lokken. In 1991 richt hij samen met René Dol een stichting op die later overgaat in Stichting Music Events Wervershoof (SMEW). Onder die vlag ontstaan themadagen met coverbands, fandagen, popreizen – jawel, met Loek als chauffeur- Winterstoppop en Pop(Zzz)Onderdijk. Na 25 jaar is er wisseling van de wacht en gaat Loek ook op dat gebied met pensioen.
Hoewel, nog altijd is hij actief in het bestuur van de Muzikale Wandeling en de Dorpsquiz. Meemaken en erbij blijven. Het is de aard van het beestje. Ook met kermis gaat Loek weer op zoek naar toffe muziek.
OPROEP
Loek is op zoek naar foto’s of filmpjes van de wasbeurten op de boerenkar na de prutmarathon in 1980 en/of 1981. Wie diept ze op uit het eigen archief? Mailen mag naar redactie@binding.nl. Bedankt!