Op 6 maart 2020 werd tijdens de gemeenschapsveiling het Groot Dictee aangeboden. We weten allemaal wat er rond die tijd gaande was, en ons zo’n 2 jaar in z’n greep zou houden. Op 13 mei 2022 was het dan eindelijk zover: het Dictee ving aan in De Vang naast de molen.
Het Dictee stond geheel in het teken van het 30-jarig bestaan van De Schelp. Niet alleen inhoudelijk; ook het aantal woorden van iedere zin telde exact 30 woorden. Arjan Jonker, ouder van 2 kinderen op de Schelp, stelde de tekst samen. De Philip Freriks van dienst was ‘meester Ben’.
Warming-up
Elf deelnemers deden mee. Zij luisterden gedwee naar de voordracht van Ben (stilste klas die hij ooit onder zijn hoede had!), terwijl ze zo min mogelijk fouten probeerden te maken.
Voordat zij hun tanden in de zinnen mochten zetten, kregen ze een warming-up van 15 moeilijke woorden, zoals: accessoires, consciëntieus, pyjama, logenstraffen sloddervos en natuurlijk onmiddellijk. Dit kostte al de nodige hoofdbrekens, en toen moest het daadwerkelijke Dictee nog beginnen. Bij een aantal zonk de moed al in de schoenen…
Gelukkig telden de moeilijke woorden niet mee voor de einduitslag. Hoewel: bij een ‘ex aequo’ (moeilijk woord) stand van het Groot Dictee, zouden ze zomaar mee kunnen spelen. Het was Ed Meester die 12 van de 15 woorden foutloos wist te schrijven; een prestatie van hoog niveau.
Het Groot Dictee
Na de warming-up was het tijd voor het echte werk. Eerst werden de spelregels uitgelegd en de jury voorgesteld (Nienke Kaarsemaker, Rick Wijnker, Linda van der Stal en Ben Droog).
Net als bij het ‘echte’ Dictee, werd het eerst in z’n geheel voorgelezen. Samen vormden de zinnen een verhaal, dat door het taalgebruik al veel waardering oogstte. Daarna werden de zinnen één voor één voorgelezen, in 2 blokken van 5 zinnen met een korte pauze tussendoor (gelukkig maar, want men is niet meer gewend aan het schrijven van zulke lange zinnen!).
Nadat het leed was geleden, boog de jury zich over de dictees. Onderwijl werd er door de deelnemers druk gediscussieerd: is het ‘te allen tijde’, of ‘ten alle tijden’? ‘Questieus’ of ‘kwestieus’?
De uitslag en afterparty
Na ampel beraad maakte meester Ben de uitslag bekend: Martijn Droog kwam als winnaar uit de bus met slechts 3 fouten, nipt gevolgd door Ed Meester met 4. Het hoogste aantal fouten bedroeg 16. De winnaar ontving een leisteen (van het kerkdak), met daarop een afbeelding van een zilveren vulpen. De overige deelnemers ontvingen een bewijs van deelname en de juiste versie van het dictee.
Natuurlijk werd er nog lang nagepraat en nagezeten tot (bijna) in de vroege uurtjes. Het enthousiasme van de deelnemers was groot: dit smaakte naar meer. Mocht het Dictee nogmaals aangeboden worden, zijn zij zeker weer van de partij.
Bedankt!
Het was een enorm geslaagde avond, met dank aan: de OV van De Schelp, de Stichting Wervershoofse molen voor het beschikbaar stellen van de ruimte, Boris Holtkamp van Makelaars Groot & Nieuweboer voor de sponsoring van de pennen en de koffie, Ilse Droog voor het zelfgemaakte gebak, Jos Kaijer en Leo van der Linden voor de koude snacks en Arjan Hoogland voor de warme snacks.
Een greep uit Het Dictee
ZIN 1:
Ter ere van het gelouterde dertigjarig bestaan van Basisschool De Schelp krijgt u vandaag louter dicteezinnen van dertig woorden voor uw kiezen, die u heden zo feilloos mogelijk moet neerpennen.
ZIN 2:
Dit dictee verhaalt over de ontstaansgeschiedenis van dit excellente katholieke onderwijsinstituut, vol verrassende feitjes, weetjes en tournures verpakt in ietwat kunstmatige taalgrepen ter uwer lering, vermaak en (hopelijk) grote frustratie.
ZIN 3:
Drie basisscholen in het dorp was ietwat te veel, zodat men – na veel gebakkelei – ten langen leste besloot een spiksplinternieuwe school te bouwen en successievelijk de authentieke Werenfridusschool te renoveren.
ZIN 4:
Om een geschikte naam te vinden, werd een wedstrijd uitgeschreven die kwestieus genoeg gewonnen werd door de bestuursvoorzitter, zodat gegriefde participanten ervan uitgingen dat de uitslag frauduleus tot stand kwam.