Jan Mol, geboren te Wervershoof op 8 oktober 1939, groeit in ons dorp op aan de Simon Koopmanstraat. Jan heeft geen beroepskeuze kunnen maken. Zijn vader overlijdt wanneer Jan 14 jaar oud is. Er is voor hem geen andere keus dan werken om de inkomsten voor het gezin aan te vullen.
Tot 1960 werkt hij in de tuinbouw en daarna in de haven. Vervolgens werkt hij bij de Heide-mij in het grondwerk, de bosbouw en het onderhoud aan beplantingen. Vanaf 1968 werkt hij in de woningbouw als onderhoudsman. Jarenlang werkt hij bij het bouwbedrijf van P. Vertelman. De renovatie aan het Concertgebouw in Amsterdam is voor hem een mooie klus.
Jan trouwt in 1968 met Dora Commandeur. Kitty en Sandra zijn hun dochters, die met vijf kinderen zorgen voor de eretitels opa en oma.
Jan is jarenlang vrijwilliger in het dorp. Zijn eerste werk op dat gebied is bij de vrijwillige hulpdienst, een soort repaire aan huis. Ouderen en hulpbehoevenden kunnen op die hulpdienst een beroep doen voor kleine klusjes in en om hun huizen. Er is genoeg te doen. Net als bij molen ‘De Hoop’, waar Jan jarenlang onderhoud verricht.
Vanaf 1982 heeft hij zijn moestuin als hobby. De bewoners aan de Simon Koopmanstraat zien hem dagelijks heen en weer fietsen. Maar vooral fotografie is zijn passie. Dat is wat weggezakt, totdat hij in 1980 een nieuwe camera krijgt. Hij pakt deze hobby weer op. Door toedoen van Piet Koomen van de stichting Oud-Wervershoof verdiept Jan zich meer en meer in het nemen van foto’s. Piet schuift Jan steeds meer naar voren, omdat hij meer durft om een goede foto te maken. Mensen zien Jan ook steeds vaker met zijn camera door het dorp lopen. Hij legt van alles vast voor het archief van de stichting. De sloop van de MAVO en de Huishoudschool, en andere verdwenen gebouwen als het vorige Sint Jozef zijn door hem op de plaat gezet. Hij volgt ook verschillende cursussen. Fotograaf zijn wil hij graag, maar ja, een gezin en investeren blijkt een moeilijke combinatie om dit beroepsmatig te gaan doen. Het blijft bij hobby. Een groot aandeel heeft hij in het boek over de geschiedenis van Het Eiland, zowel met tekst als met foto’s. Een prachtig boekwerk over het ontstaan van een woonwijk. Voor de woningstichting Het Grootslag fotografeert Jan alle huizen. Als heel bijzonder ervaart Jan het werkbezoek van Koningin Beatrix aan het bedrijf van Kaabee en co, waar hij op uitdrukkelijke wens van Kees Botman foto’s maakt.
Na zijn pensioen reist Jan het hele land door, naar alle hoeken en gaten, om de kunstwerken van Wervershoofse schilders vast te leggen, een megaklus. Dankzij Jan is de stichting Oud-Wervershoof nu in het bezit van afdrukken van alle schilderijen van Cornelis van Rootselaar, Gerrit Grooteman en Arie Karsten, een schitterende collectie.
Door zijn hobby is Jan uiteraard ook betrokken geweest bij de jaarboeken van ‘de Skriemer’. Samen met Dora zorgt hij voor de foto’s. Onder andere voor de rubriek ‘puur aars’ om te laten zien dat het dorp heel anders is geworden. Jan is een bescheiden persoon, die achter de schermen zijn belangrijke werk verricht. Vorig jaar kreeg hij voor zijn oeuvre uit dankbaarheid en waardering het eerste exemplaar van Skriemer 24 uitgereikt.
Jan heeft dus veel vastgelegd. Generaties na ons kunnen over veel jaren nog met plezier en weemoed terugkijken naar ‘hun’ dorp, dat nu van ons is.
En Jan heeft uiteraard voor zichzelf gefotografeerd. Hij maakt duizenden foto’s van zijn reizen met Dora over de wereld. De lust van het reizen begint met een reis naar Indonesië wanneer hij met vervroegd pensioen gaat. Hun dochter Kitty woont enkele jaren in Brazilië en daar gaan ze zelfs meerdere keren heen. Wanneer dat allemaal net zo mooi is vastgelegd als de foto’s van ons dorp, zal dat een mooie verzameling zijn geworden.
Helaas is Jan niet meer onder ons. In 2019 wordt Jan ziek en is er geen genezing mogelijk. 19 december 2020 overlijdt hij.
Gerard Bot.