Het is één van de hoogtepunten uit de basisschool-tijd van menig kind: de eindmusical. Zo ook op de Dijkwerkers. Na maanden van schrijven, schrappen en schaven, uit-je-hoofd-leren, repeteren en creëren was het vorige week dan eindelijk zover. 

Het spektakelstuk “Geen pret”-park werd met verve opgevoerd en beloond met een daverend applaus van ouders en schoolgenootjes. 

Superspannend en superleuk

Na het eindlied  -waarmee niet alleen de musical, maar ook maanden van voorbereidingen en jaren op de basisschool werden afgerond- beginnen gespannen gezichten te stralen: Het zit erop en het is goed gegaan. Dewi: “Het was eerst superspannend en daarna superleuk. Na de eerste zin zat ik in mijn rol en werden de zenuwen minder.” Ze vertelt dat het maken van de musical niet altijd makkelijk was, maar door samen te werken en te lachen was het absoluut de moeite waard. 

Zelfgeschreven

Niet altijd makkelijk, maar door samenwerken en plezier maken, genieten; dat is misschien ook wel de samenvatting van de manier waarop de middelbare-scholieren-in-de-dop terugblikken op hun hele basisschool carrière. Groepsleerkracht Amanda: “Er komt in het maken van de musical acht jaar van leren en creëren samen. De uitvoering is de kers op de taart. Doordat de kinderen de musical helemaal zelf schrijven, kunnen ze allerlei vaardigheden die ze door de jaren op hebben gedaan, toepassen. Van schrijven tot repeteren, van decorontwerp tot presenteren, van geven en nemen, van onzeker zijn tot in de spotlight staan, van trots zijn op jezelf en elkaar: er komt zoveel bijeen op weg naar de musical.”  

Iedereen in de spotlights

De scherpe verhaallijn, uitgemeten personages, spanning, humor, kleurrijke decors, pakkende liedjes, indrukwekkend licht-en-geluidstechniek en feilloos acteerwerk, maakten de musical volgens het publiek een feestje om naar te kijken. Het verhaal kende geen hoofdrollen en bijrollen, iedere leerling kreeg ruimte om zich te laten zien. Als zichzelf en in zijn of haar rol. 

De hele school gerickrolled 

Voor Finn lag het neerzetten van  zijn karakter niet ver van wie hij zelf is. Hij speelde de grappenmaker van het stel en dat hebben ze geweten: “De musical was vet leuk! Dit was mijn kans om de hele school te rickrollen!” Terwijl “Never gonna give you up” voorlopig in de hoofden van het publiek doorspeelt (Finn, bedankt ;)), nemen de musicalsterren van de Dijkwerkers en alle andere groep acht-ers in het dorp hopelijk veel mooie herinneringen en een gezonde dosis zelfvertrouwen mee naar de middelbare school. 

Het team van de Dijkwerkers wenst iedereen veel succes en geluk toe bij deze volgende stap. Maar voordat het zover is: een stralende zomervakantie!

Vorig artikelDe klassen van Piet Bouwen
Volgend artikelSimon Petrus Ruiter ‘Beer’, een echte levensgenieter.  Een verhaal door twee scholieren in drie delen