Van 30 januari tot 6 februari verschijnen er slingers in het straatbeeld van Westfriesland. Erg feestelijk zijn ze niet, want ze zijn gemaakt van mondkapjes. Gedurende een maand hebben vrijwilligers voor Operatie Klimaat Westfriesland mondkapjes opgeruimd in de eigen omgeving.
Maar liefst 382 kapjes ruimden zij op. Goed voor een slinger van bijna 80 meter. Ze vinden het zelf ook wel een beetje vies, die mondkapjes van de straat, maar het is voor de goede zaak. De initiatiefnemers hopen namelijk dat mensen zich door deze actie bewust zullen worden van wat zij laten slingeren. De zelf geknoopte slingers hangen bij fietstunnels, scholen en winkelcentra. De meeste in Hoorn, bijvoorbeeld bij de Oscar Romero, maar ook Zwaag, Grootebroek, Onderdijk en Venhuizen zijn versierd. “Op je mond, niet op de grond” en “Laat ze niet slingeren” staat erbij te lezen.
“Veel mensen weten niet dat er ook plastic in die mondkapjes zit. Het duurt jaren voordat dat is afgebroken” vertelt Kirstin Buis, een van de initiatiefnemers. “In onze waterrijke omgeving is de kans bovendien groot dat ze in het water terecht komen met alle gevolgen van dien.”
Wetenschappers hebben berekend dat er elke minuut een vuilniswagen vol plastic in de zee belandt. Dit komt uiteindelijk ook in onze voedselketen terecht. Bij een onderzoek in Rome is zelfs plastic aangetroffen in placenta’s. De eerste dode meeuw met zijn poten verstrikt in een mondkapje is inmiddels opgenomen in de collectie van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.
“Zaken waar we samen iets aan kunnen veranderen. Zo kwam de actie ‘laat ze niet slingeren’ tot stand. Bij de gemeente Hoorn konden we grijpstokken ophalen en zij zorgden voor een speciale mondkapjes-container bij het Stadhuis. En nu wordt het slot van onze actie dus ‘gevierd’ met deze beeldende oproep. We hopen dat mensen het ter harte zullen nemen.”