Stichting Oud Wervershoof gaf gastlessen op de basisscholen over de Tweede Wereldoorlog
De afgelopen week brachten Gidus van de Swaluw en Tiny Berkhout namens Stichting Oud Wervershoof een aantal bezoeken aan de basisscholen. In het kader van ‘80 jaar vrijheid’ organiseert Oud Wervershoof op 3, 4 en 5 mei een uitgebreide expositie over de Tweede Wereldoorlog in SCC De Schoof, waarbij de nadruk vooral ligt op Wervershoof in oorlogstijd.
Bij de voorbereidingen zag het bestuur voldoende mogelijkheden om, met een kleine selectie uit de expositie, in de hoogste klassen van de drie basisscholen in Wervershoof gastlessen te verzorgen, over hoe het Wervershoof verging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In vogelvlucht kwamen de diverse thema’s voorbij: mobilisatie, bezetting, verzet, onderduikers, vliegtuigen en de bevrijding. Alle verhalen werden ondersteund door enkele originele spullen en een
PowerPoint presentatie. Al is er in de voorbije tachtig jaar veel veranderd in het dorp, er was ook nog veel herkenbaar en dat sprak de kinderen erg aan. Het bleek tijdens deze gastlessen duidelijk, dat de belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog nog steeds groot is, ook bij de kinderen van nu, voor wie de oorlog inmiddels toch generaties achter hen ligt. Zij zijn zich goed bewust van de verschrikkelijke periode uit het leven van hun (over)grootouders, van de bezetting en de Jodenvervolging en dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dit laatste geldt uiteraard nog sterker voor de dorpsgenootjes die afkomstig zijn uit oorlogsgebieden.
De tijd was eigenlijk te kort voor de vele vragen die er waren, maar misschien vinden ze daarop nog wel antwoorden bij een bezoek aan de expositie in De Schoof, die op 3, 4 en 5 mei geopend is van 13.00 – 17.00 uur.