U bent vanavond in een orthodox-joods (chassidisch) milieu. Het is 1972. We zijn in Antwerpen. Centraal staat een gezin van vader, moeder en hun kinderen. Vader is altijd weg, moeder krijgt Chaja als kindermeisje, een studente die een bijbaantje zocht.
Er ontstaat een bijzonder contact tussen Chaja en de 4-jarige nietsprekende zoon Simcha. Door hun relatie leert Simcha spreken. Het gaat pas mis met Simcha, als Chaja een week afwezig is.
Left luggage
De vader van Simcha heeft een zwaar oorlogstrauma (WO II). Chaja gaat zien hoe diep dat lijden gaat. Zij krijgt ook oog voor de oorlogstragedie in het leven van haar eigen vader. Op weg naar een onderduikadres heeft deze twee koffers begraven. Hij blijft op zoek naar die twee koffers (de titel van de film: achtergelaten bagage). Die koffers staan voor zijn leven van vóór de oorlog. Eenmaal in de film geeft zijn vrouw (de moeder van Chaja) scherp aan, wat zijn graafwerk betekent. Beide vaders proberen op verschillende wijze in een verschillend milieu (de familie van Chaja is liberaal joods) om te gaan met dit lijden in hun leven.
We kijken naar Left luggage, een boeiende film, met verschillende invalshoeken: het studentenmilieu van Chaja, het chassidisch milieu van het gezin met Simcha, het liberaal joods gezin van Chaja, de conciërge van het flatgebouw, die joden haat. Het verhaal is sober en ingetogen, passend bij het onderwerp. Acteurs zijn onder anderen Jeroen Krabbé, Lex Goudmit en Antonie Kamerling. De muziek is van Henny Vrienten.
U bent welkom op 8 juni vanaf 19:30 uur in De Kapel, Middenweg 48, Andijk. Er is dan koffie en thee
20:00 uur: Inleiding op de film en filmvertoning ‘Left Luggage’
21:45 uur: Uitleiding en gesprek.
Iedereen is van harte welkom. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.