Op 23 februari is het thema: Wonen, Zorg en Leefbaarheid. Spreker Dick Visser is adviseur strategie en beleid van Woningstichting “Het Grootslag”, opgericht in 1919. Privé is hij buddy van Joery (met het syndroom van down) waarmee hij op gezette tijden dingen onderneemt.
Een woningstichting is een organisatie die zich primair richt op het bouwen, beheren en verhuren( en ook verkoop)van woonruimte in een goede prijs/kwaliteitverhouding voor mensen tot een bepaald inkomen, de zgn. sociale woningbouw.
Doordat corporaties begin van de 21ste eeuw de grenzen van de wet opzoeken door te investeren en te beleggen in zaken die niet in het belang zijn van de volkshuisvesting ontstaan er ongewenste toestanden. Denk aan de bouwfraudeaffaire, Rochdale, de aankoop van SS Rotterdam door Vestia en de zeer hoge beloningen van bestuurders. Het gevolg hiervan is dat de bonafide corporaties in 2013 opgezadeld worden met de verhuurders heffing . Een extra huurverhoging is hiervan het gevolg en een tijdelijke bouwstop en de crisis er achteraan. “Het Grootslag” wil blijven investeren om aan de stijgende vraag naar betaalbare woningen te voldoen en heeft momenteel 2700 woningen in de Gemeenten Drechterland en Medemblik.
Aan de hand van beelden volgen we het ontstaan van de woningwet in 1850. Als gevolg van mechanisatie en industrialisatie is er een grote trek naar de stad die leidt tot woningschaarste en leven onder erbarmelijke omstandigheden. Er volgen tal van verbeteringen zoals aanleg van riolering en goede drinkwatervoorziening. Na de Tweede Wereldoorlog is er een enorme geboortegolf en woningnood. Er wordt veel gebouwd en de eerste flats worden een feit. De toenemende welvaart is tevens de start van het consumptietijdperk. De gasbel en electronica brengen ons veel welvaart. Er gaan gesubsidieerde woningen gebouwd worden en de wet op de bejaardenhuizen is dan een feit. We zien een jonge Jac. Schamine als pionier van “Het Grootslag”in beeld. In de jaren tachtig raakt de woningnood over het hoogtepunt heen en de woningbouw gaat van kwantiteit naar kwaliteit. De inmiddels opgebouwde verzorgingsstaat wordt onbetaalbaaar en de overheid trekt zich steeds meer terug. Er wordt een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en gemeenten krijgen meer taken op het gebied van zorg. De toenemende vergrijzing vraagt ook een andere aanpak van woningaanbod. Er is een steeds toenemende behoefte aan geschikte woningen voor ouderen, jongeren, zorgvormen en culturele en recreatieve voorzieningen in de buurt. Hier ligt ook een taak voor de corporaties die veelal 1-gezins woningen bouwen terwijl er een forse groei is van 1-persoonshuishoudens. Het bouwen van woonzorg voorzieningen staat volop in de belangstelling. Een combinatie van actieve jongere ouderen met ouderen die meer zorg behoeven zou een oplossing kunnen zijn.
Ook komt de nano technologie, de slimme robot “pepper”(de toekomst van zorg en welzijn) ter sprake en we zien een huis uit de 3-D printer verrijzen.
De Woningstichting staat altijd open voor suggesties en wil graag meedenken op het gebied van initiatieven uit de samenleving. “Het Grootslag voor wat werkelijk van waarde is”.
De volgende avond is op 23 maart in De Schoof, aanvang 20.00 uur met Marianne Buisman.
Het bestuur van W.V. SAMEN. (zie ook www.wvsamen.nl)