Het is zaterdagmiddag half vier; over een uur begint het 5 uurtje bij Wilma. Dat is mooi zitten en vooral dom kijken. Ter gelegenheid van de kermis heeft Wilma aan Martien Hauwert gevraagd om te gaan roken. Nee geen sjekkie, maar uit het vat en geen paling maar kip, onvervalste kip.

Martien heeft het vat al op temperatuur en de kippen aan elkaar geregen ,lekker gekruid dus gas erop. De kip moet ongeveer anderhalf uur roken met een temperatuur van ongeveer 100 graden. Daarna een klein tijdje rusten en dan kunnen de kippenpoten geserveerd worden. Tussen het roken door doet Martien af en toe zelf een rokertje en een biertje om in de kermisstemming te komen.

Dan wordt rond de klok van zeven de eerste lading kippen opgediend. De eetinstructies zijn dat je alles mag eten behalve het vel, dat is namelijk zwartgeblakerd. Dus jassie uit en smullen maar en met de handjes, dus zonder bestek. Het is een oase van rust, want iedereen zit zich vol te proppen met de overheerlijke kip.
Ondertussen is Martien de boel aan het opruimen, pennen schoonmaken, rookvat wegbrengen, om zich daarna aan te sluiten bij de cafebezoekers.

Martien, het is een heerlijke traktatie die je ons heb voorgeschoteld en we zien er naar uit om een volgend rookuitje met je te beleven. Ook Wilma en Bub bedankt voor jullie gastvrijheid en we spreken mekaar.

Erwin Houtop (kippenfan)

Vorig artikelSnelschaaktoernooi Revanche
Volgend artikelBeertje Ruiter Jeugd Skeeler Toernooi