Woensdag 1 november is de dag dat de bewoners van de crisisnoodopvang op De Tegel worden verwelkomd in hun nieuwe onderkomen. Op uitnodiging van de gemeente is Binding aanwezig bij een persrondleiding op de locatie.

In zijn welkomstwoord geeft burgemeester M. Pijl aan dat hij blij is dat de gemeente Medemblik hiermee een bijdrage kan leveren aan het asielprobleem in ons land. De ca. 220 mensen in de opvang verblijven hier tot 1 mei 2024. De burgemeester hoopt dat er dan kan worden teruggekeken op een goede een menswaardige manier van hun verblijf. Hij heeft er alle vertrouwen in.

Onder verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio is in korte tijd een complete opvang uit de grond gestampt. De aanwezige pers wordt ontvangen in de enorme gemeenschappelijke ruimte die als één grote woonkamer wordt ingericht. Onder leiding van David de Heer, coördinator huisvesting, en Lydia Albinus, programmamanager, volgt een rondleiding. Er zijn twee ingangen, één voor de bewoners en één voor het personeel, die daar de gebruikelijke ruimtes hebben voor de onder meer vergaderingen, administratie, technische dienst.

Zelf koken
Er is een grote keuken ingericht. Het is de eerste noodopvang waar de bewoners zelf kunnen koken. Dat is dus nieuw voor deze groep mensen, die eerder een half jaar in Koggenland en Schagen verbleef. Zij krijgen een ‘moneycard’, die zij aan de boodschappen kunnen besteden. Wij zullen hen dus regelmatig in de winkels tegen komen. Vervolgens krijgt men de gelegenheid om de woonvertrekken te zien.

Daglicht
Aan weerzijden van een lange gang zijn slaapvertrekken ingericht. Een slaapkamer ziet er sober uit en is geschikt voor maximaal vier personen. Met twee bedden, een stapelbed, een tafel met vier (kantine)stoelen, een kast met vier opbergruimten en een koelkast. Dat laatste is nieuw, omdat men zelf boodschappen haalt. Deze noodopvang is de eerste, waarbij alle slaapvertrekken daglicht hebben. In eerdere opvangcentra waren de slaapvertrekken aan de binnenkant van het gebouw gesitueerd, zonder ramen. Op velerlei verzoek van de bewoners zijn er nu ramen met uitzicht naar buiten.

Gedeeld sanitair
Er is een grote sanitaire ruimte met toiletten en douches. Het heeft iets van een sanitairgebouw van een camping. Aan meerdere slaapvertrekken wordt een sleutel verstrekt voor een toilet en een douche, deze moet men dus delen met anderen. Sommige gezinnen bestaan uit meer dan vier personen, in dat geval krijgt men twee aangrenzende slaapvertrekken met een tussendeur.

Gemeenschappelijke ruimten
Het ziet er allemaal niet sfeervol uit, maar wel netjes. Met gedoneerde spullen, meubilair en planten worden de gemeenschappelijke ruimten ingericht. Er is rekening gehouden met culturele behoeften. In een apart gebouw zijn verschillende ruimtes voor recreatie, activiteiten en knutselen. Ook dat laatste is nieuw; omdat het winter wordt is er nagedacht over overdekte recreatiemogelijkheden. Met name belangrijk voor kinderen.
Scholing en zorg
In de opvang verblijven ongeveer 40 kinderen, die hun onderwijs volgen op de scholen van hun eerste noodopvang. Zij blijven dus in dezelfde schoolgroepen en worden met busjes vervoerd.

Medische zorg en eventuele psychologische hulp wordt landelijk geregeld, men maakt dus geen gebruik van de plaatselijke voorzieningen. Wekelijks zijn er afspraakmomenten. Op de locatie is daarvoor een ruimte beschikbaar, evenals een EHBO-ruimte met AED.

Licht en groen
Buitenom is er dimmende verlichting aangebracht, zodat omwonenden niet tegen een ‘lichtbak’ aan kijken. De hekken hebben groene bekleding zodat het voor de bewoners mooi overgaat in de groene weilanden die rondom het complex liggen. Er is cameratoezicht en er wordt extra toezicht gehouden door BOA’s en politie.

Degelijk verblijf
Op woensdag 1 november komen alle bewoners tegelijk aan. Zij zijn allen nog in procedure en in afwachting van wat komen gaat. Wanneer zij statushouder worden, worden zij elders geplaatst en is het mogelijk dat hun plek wordt ingenomen door anderen, maar dat verloop zal niet groot zijn. De nationaliteit van de bewoners is heel divers.

De crisisnoodopvang vlakbij Wervershoof is een tijdelijk verblijf voor mensen met hoop op een goede toekomst. Een degelijk verblijf dat aan veel eisen voldoet, maar echt huiselijk is het toch niet, het is dan ook een crisisnoodopvang. Laat hen een prettig verblijf hebben in ons dorp, zodat zij én wij per 1 mei kunnen zeggen: het is goed gegaan. De start is goed, want er hebben zich al dertig vrijwilligers uit het dorp aangemeld om te helpen. Ook de sportclubs en de kerk willen hun steentje bijdragen

Gerard Bot.

Vorig artikelProef met wasbare luiers in gemeente Medemblik
Volgend artikelVrijwilligerspunt werft vrijwilligers voor crisisopvang Wervershoof