Sinds september 2023 is Michiel Pijl burgemeester van de gemeente Medemblik. Dit jaar wordt zijn eerste kennismaking met de Wervershoofse kermis. Als burgervader dan, want de Westfriese kermissen kennen weinig geheimen voor hem. Hij was zelfs jarenlang de kermiswethouder van Hoorn. 

Met zijn 45 jaar is Michiel Pijl jong voor een burgemeester. Toch heeft hij al 15 jaar bestuurlijke ervaring achter de rug. Eerst zes jaar als achtereenvolgens raadslid en wethouder in Hoorn, daarna acht jaar als burgemeester van Drechterland. Vorig jaar werd hij burgemeester van de gemeente Medemblik. In september, nét na kermis Wervershoof. Dit jaar krijgt hij zijn vuurdoop, maar een vreemde in Westfries kermisland is hij zeker niet.

Kermiswethouder

“In Hoorn had ik de kermis in mijn portefeuille en was ik kermiswethouder. De kermis daar is een attractiekermis, één van de grootste van Nederland. Een groot evenement waar ik me graag mee bezig hield. Als wethouder boog ik me over de veiligheid en hield ik nauw contact met het organiserende team. Ook hebben we ervoor gezorgd dat de Hoornse Kermis erkend is als immaterieel erfgoed. Een officiële erkenning van de geschiedkundige waarde en het belang van de traditie voor de gemeenschap. Die is enorm. Het is een verbindende traditie, het brengt mensen samen. En dat geldt ook voor de dorpskermissen in deze regio.”

Pinkster 3

“In Hoorn werd ik aangestoken met het kermisvirus en ja, als je het eenmaal hebt, gaat het niet meer weg. In Drechterland bezocht ik alle kermissen in de dorpen, van heel klein tot groot, ieder jaar weer. Ze zijn anders dan die van Hoorn, maar minstens zo belangrijk. Venhuizen bijvoorbeeld staat bekend om zijn Pinkster 3, met de Harddraverij als afsluiting van de jaarlijkse kermis. Ook dit evenement is erkend als immaterieel erfgoed.”

Kermis van ontmoeting

Immaterieel Erfgoed of niet, de Wesfriese kermissen zijn allemaal enig in hun soort. Iedere kermis heeft een sociale functie, maar elk dorp viert het feest net weer anders. Dat weet burgemeester Pijl al veel langer dan de duur van zijn politieke carrière. Hij werd geboren in Den Haag, maar groeide op in Hoorn en woonde daarna in verschillende Westfriese dorpen. Daar maakte hij vele kermissen van dichtbij mee. ​​

“De kermissen geven de dorpen kleur en karakter, daar mogen we zuinig op zijn met elkaar. Kermis op het dorp is vooral een ontmoetingskermis waar jong en oud samen komen in een feestelijke sfeer. Ik kom er graag en loop dan een rondje langs de attracties en langs de kroegen. Ik maak ook altijd een praatje met de kermisexploitanten en het is een mooie manier om kennis te maken met de inwoners en te horen wat er speelt en leeft.” 

Nieuwe kennismaking

Als burgemeester is hij verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Een geolied team van collega’s verzorgt de vergunningen en het draaiboek. Dat gaat uitstekend. Het is tenslotte niet voor het eerst dat kermis wordt georganiseerd. Ooit ging hij zelf ook wel te kermis in Wervershoof, maar dat is lang geleden. Dit jaar maakt hij opnieuw kennis met, zoals wij hier zeggen, ‘De Kermis der Kermissen’. 

“Het wordt een hernieuwde kennismaking, ik ben vooral heel nieuwsgierig. Wat ik nog wil meegeven? Geniet ervan en pas ook een beetje op elkaar. Dan houden we het veilig en gezellig.”

Vorig artikelKermis 2024 in Café/Bistro Van Rooijen
Volgend artikelWILD ROMANCE bij Club Jazz& Pop in Cultura Andijk