Jongerenwerk Medemblik organiseerde op 6 juni 2024 weer een Brusjesdag. Een kind dat een familielid heeft, dat al lang ziek is of dagelijkse zorg nodig heeft, is een brusje of een jonge mantelzorger. Achttien kinderen zijn in De Schoof aanwezig om de dag mee te beleven. 

Suzanne Helder is een van de medewerkers van Jongerenwerk Medemblik. “Sinds twee jaar doen wij dit twee keer per jaar. Onze doelgroep zijn kinderen in de leeftijd tot dertien jaar, die thuis te maken hebben met een gezinslid, die door ziekte of een beperking extra aandacht krijgt, of kinderen die mantelzorg verlenen aan een familielid of iemand anders uit hun omgeving. Op een Brusjesdag krijgen zij daarom zelf een keer extra aandacht, even weg van huis. We bieden hen drie workshops met aan gezamenlijke maaltijd aan, die zij zelf bereiden.”

In een van die workshops zijn kinderen druk bezig om cadeautjes te maken, één voor henzelf en één voor iemand anders. Het zijn potjes met aarde waarin een zaadje of een plantje wordt gezet. De potjes worden vrolijk versierd. In een andere ruimte wordt druk gewerkt voor de maaltijd. Het ziet er allemaal heerlijk en gezellig uit. De kinderen zijn vrolijk en hebben plezier. Hun enthousiasme is ook te merken bij Mindwalking. Dat is buiten in de zon. Er wordt een dobbelsteen met zes vragen gegooid. De gooier moet meteen een eerste gedachte geven. Het is bijzonder te horen hoe snel zij antwoord geven op vragen als: Wat maakt jou sterk? Wat had je vandaag niet verwacht?

Waarom ben jij hier?, vraag ik een paar kinderen. “Ik heb twee zusjes met autisme. Ik moet de hele dag rustig zijn, want zij kunnen slecht tegen geluid.” “Mijn broertje heeft een beperking. Ik maak een cadeautje voor hem.” “Ik maak een cadeautje voor mijn vrienden. Die helpen mij wanneer het voor mij thuis wat moeilijker is. Dat vind ik fijn.”  “Mijn zusje heeft autisme. Zij krijgt veel aandacht, ik wel eens minder. Dat vind ik niet altijd leuk.”

Na de workshops gaan de kinderen hun eigen bereide maaltijd nuttigen. Ik ben daar natuurlijk niet bij, maar later op de avond zie ik toevallig twee van die meisjes naar huis lopen. Een tas met de cadeautjes hebben zij mee. “En, hoe was het eten?” “Hartstikke lekker, we hebben een leuke middag gehad”.  Mooi is dat toch? Goed gedaan van Jongerenwerk. 

Gerard Bot

Vorig artikelBewoners crisisnoodopvang Wervershoof verhuizen rond 14 juni naar Opmeer
Volgend artikelMusical Minoes voor een uitverkochte zaal