Ben (58) en zijn vrouw Anne Margriet staan al zo’n 10 jaar met de oliebollenkraam op de kermis van Wervershoof. Een geliefde kermis, ook voor hen. ‘Het is een echt Westfriese kermis met zo’n typisch “ons kent ons” sfeertje. Met speciale gastendagen voor families en kermisborrels. Wij hebben er weer zin in.’
Hoe kwam jij als tuinderszoon op de kermis terecht?
Als jochie van vier wist ik al. De zweefmolen van Braak stond elk jaar bij ons achter het huis. Als mijn zus me zocht dan lag ik onder de vrachtwagen van Braak onder ’t grind. Kon ze me niet pakken. kom uit een tuindersfamilie, maar dit is wat ik wilde: de kermis op. Toen ik een jaar of 12 was begon ik bij de snoepkraam. Later werkte in bij gokkramen waarna ik de kans kreeg de kraam van Jan Verwijk over te nemen. Daarmee stond ik al in Wervershoof.”
Ben kreeg het niet van huis uit mee, maar gaf het virus wel door. 30 jaar geleden ontmoette hij Anne Margriet op de kermis in Egmond aan de Hoef. Inmiddels hebben zij vier kinderen. Eerst kregen zij een dochter Sabine en twee jaar later werden drieling Marc, Stephany en Samantha geboren. Het werd vol in de woonwagen.
Hoe bevalt het hectische kermisbestaan?
Anne Margriet: “Het is hollen of stilstaan. Zomers trekken we van kermis naar kermis. In de winter staat de kraam zes dagen per week in Lelystad en reist Ben heen en weer naar ons vaste woonhuis in Obdam. De kinderen zijn het gewend. Inmiddels zijn ze 24 en 22. Toen ze klein waren gingen ze zomers naar de rijdende school. Die werd alleen actief als er minimaal drie kermiskinderen aanwezig waren. Hadden wij even mazzel met vier kinderen.”
Stephany: “Wij vonden dat prima. We kwamen vaak dezelfde kinderen tegen en bouwden een mooie vriendenkring op. Zo hadden we vrienden onder de kermiskinderen en in Obdam onder de burgerkinderen. Dat is nog steeds zo.”
Ben: “Het is, net als in de horeca, topsport. We maken lange dagen en onregelmatige uren. En ook tussentijds hebben we het druk met al het regelwerk omtrent contracten, water- en stroomvoorziening, het onderhoud van attracties en de woonwagen. De woonwagen is meer mijn huis dan thuis in Obdam. Ik noem het ons ‘rijdende paleis’. Belangrijk dat je het knap houdt.”
Zie je veel veranderingen binnen de kermisbranche?
Ja, veel gebieden vergrijzen. Dat is voor een oliebollenkraam niet zo’n probleem, maar voor de Break Dance bijvoorbeeld wel. En de jeugd beleeft kermis nu heel anders. Vroeger leefden mensen het hele jaar naar de kermis toe. Nu is er zo veel te doen; overal zijn festivals en feesten. De jeugd moet kiezen. Nu is West-Friesland wel een apart gebied, heel kermisminded. Hier zien we alle leeftijden voorbij komen. Locatie is ook heel belangrijk. Veel kermissen verhuizen naar een industrieterrein buiten het dorp, dat is zo jammer. In Wervershoof staan de attracties in ’t centrum, nabij de kerk. Gewoon zoals het hoort.
Wat doen jullie om te ontspannen?
Als de kermis sluit zitten we vaak mooi aan met de buren. En de kinderen gaan naar de cafés. Het is natuurlijk ook een kroeggebeuren. Op de dagen tussen kermissen hebben we erg veel was- en strijkgoed, maar genieten we ook van de stilte voor de storm. Dat wisselt elkaar mooi af. Het kermisseizoen loopt van maart tot oktober. Daarna gaan we op vakantie naar Duitsland voordat het winterseizoen in Lelystad begint.
Hebben de kinderen het kermisvirus ook te pakken?
Sabine en Samantha kiezen voor een andere loopbaan, maar Stephany reist mee met de oliebollenkraam. Zij wil graag door in het kermiswezen. Net als haar broer Marc die inmiddels rondreist met de Break Dance. Vorig jaar stond hij met zijn attractie op het Raadhuisplein in Wervershoof. Het beloofde een mooie kermis te worden totdat iemand op de noodstop drukte. Toen ging het mis. Marc moest de attractie laten repareren en was nog tot twee kermissen na Wervershoof ‘out of order’. Een ramp voor de omzet. Gelukkig keert Marc dit jaar terug. Vol goede moed.
Hoe waarborgen jullie het bestaanrecht?
Door goed onderhoud en innovatie. We kijken steeds wat we kunnen veranderen en verbeteren aan ons product. Mensen willen naast de klassieke oliebol en krentenbol meer te kiezen hebben. Momenteel is de Nutellabol erg populair.. Ook goed onderhoud is belangrijk. Je moet met kwalitatief goede spullen komen, dan onderscheid je je en houd je het lang vol. Dit jaar gaan we er weer voor. Met de Break Dance in goede conditie en een nieuw bestickerde oliebollenkraam. Uiteraard in Oud-Hollands stijltje, dat hoort erbij.
Wat is er nou zo leuk aan het kermisleven?
Het is een ‘way of life’. Het geeft zo’n groot gevoel van vrijheid. Je moet van mensen houden en het oké vinden dat welkom en afscheid elkaar afwisselen. We ontmoeten zo veel verschillende mensen en er is zo’n saamhorigheid. Van bakker tot burgemeester; op de kermis is iedereen gelijk.
Raad het aantal oliebollen en win een zak vol oliebollen van Ben Leek
Weet u hoeveel oliebollen er hier op de deze schaal liggen? Laat uw antwoord weten via een mailtje naar kermis@debeergrafimedia.nl en win één van de 5 zakken oliebollen die u tijdens de kermis van Wervershoof kunt laten vullen bij de Oliebollenkraam.
Doe dit uiterlijk op vrijdag 17 augustus! Zaterdag 18 augustus maken wij de winnaars online bekend. U krijgt ook persoonlijk bericht met uitleg hoe en wanneer u de oliebollen kunt ophalen. Dat wordt smullen! Succes!
Met dank aan Marcel Deen voor het toffe filmpje!