Het bestuur had de heer Arie Peereboom uit ons eigen dorp Wervershoof uitgenodigd voor de lezing van 19 maart. Hij nam ons mee in de geschiedenis van molens en die van Molen de Hoop in het bijzonder.
Arie heeft van jongs af aan een fascinatie voor molens en liep stage bij verschillende molens, gedreven om het vak van molenaar te leren. Alleen werd niet vaak gezegd dat hij het goed deed maar altijd dat iets beter of anders moest. Zo ging het vroeger, maar heden ten dage gaat het nog steeds zo.
Arie vertelde het verhaal over de eerste molens uit 1630 tot de molens van nu. Hij vertelde over de slechte staat van de molens in de crisisjaren. En over twee onderduikers die tijdens de crisis in de nok van de molen verscholen zaten. Zij zetten, als de Duitsers eraan kwamen, de molenwieken in een bepaalde stand zodat andere onderduikers zich op tijd konden verstoppen.
In 1889 was de molen van Cornelis Vlaar, later van een Commandeur maar hij ging failliet. Daarna mocht Jan de Moel uit Venhuizen de molen huren met recht op koop.
Arie vertelde ook dat er in het verleden elektrisch opgewekt is in de molen. In 1977 werd er mede door Kees Swart besloten om speciaal meel te malen voor speciaal brood.
Nu is de molen van de gemeente en zijn er meer dan 200 donateurs die ieder jaar 15 euro betalen voor onderhoud en andere kosten. Donateurs mogen de molen gratis bezoeken.
De interessante verhalen van Arie Peereboom boeiden de vele leden enorm. Dat smaakt naar meer. Er zijn nog veel meer verhalen te vertellen en vele dingen die onderzocht zouden moeten, maar daar gaat veel tijd in zitten. Wie weet voor een volgende keer.
Arie werd hartelijk bedankt voor zijn presentatie en ontving een boekenbon.