De tweede Dorpskwis van Wervershoof is opnieuw een succes geweest. Op straat worden Monique en ik vaak aangesproken over de kwis en komt regelmatig de vraag of het niet veel werk is. Het antwoord is ja. Ik probeer daar in dit artikel een beeld over te scheppen. Allereerst begin ik met het feit, dat wij met zijn tienen zijn, op de site kan je daar meer over terug vinden.
Na de evaluatie van de eerste kwis wordt meteen besloten om ook in 2023 een dorpskwis te houden. Het eerste overleg is al in oktober 2022. De eerste ideeën en categorieën worden besproken én verdeeld. Er wordt ook een thema vastgesteld. Elk teamlid is samen met een ander lid verantwoordelijk voor twee categorieën, dat neerkomt op het bedenken van vragen en opdrachten. En natuurlijk staat het eenieder vrij om met een leuk idee voor een ander te komen.
Hoe kom je aan ideeën?
Dat wordt vaak gevraagd. Monique en ik hebben al vijf keer in Bathmen meegedaan en maken gebruik van die ervaringen. Op internet staan diverse dorpskwissen, die worden geraadpleegd voor vragen en opdrachten. Deze worden uiteraard aangepast aan ons dorp. Ideeën ontstaan tijdens een wandeling door het dorp, tijdens de vakantie, door een Tv-programma, door foto’s op de beeldbank, noem maar op. Zo kwam ik zelf tijdens een bezoek aan het Rijksmuseum op het idee om daar foto’s te maken voor vragen over schilderijen en de geschiedenis van het land. De deelnemers van de eerste kwis weten dat nog wel. Veel dorpsgenoten, die ons in het dorp zien wandelen, roepen vaak: “Jullie zijn zeker voor de kwis bezig?” Nou, soms wandelen we gewoon, maar als we ook nog een fototoestel mee hebben, dan kan het wel zo zijn, of voor de Binding.
De vragen en opdrachten worden tijdens de vergaderingen besproken en meestal goedgekeurd. Hoe krijgen we sommige opdrachten rond? Het idee om een puzzel van de kerk te laten maken, wordt ondersteund door de Gemeenschapsveiling. Een decor met kerststal moet ook worden aangekleed. Muzikanten live laten spelen, moet ook op elkaar worden afgestemd. Een aantal teamleden gaan daar achteraan. En zo komt beetje bij beetje een kwisboek vol. Als team hebben we vaak voorpret bij het uitwerken daarvan. In de voorbereiding zijn we scherp op de antwoorden, die moeten goed zijn en niet allemaal op internet zijn terug te vinden. Dat valt niet altijd mee.
Voor 1 mei moeten alle vragen en opdrachten zijn afgerond, zodat Sjaak de tijd heeft om het kwisboek samen te stellen. Deze wordt weer door de teamleden geredigeerd. En tot op het laatste moment komen er wijzigingen, ook door actuele vragen uit de Binding. De laatste vraag wordt trouwens op de dag van de kwis bedacht en komt uit de krant van die dag. Dat kan ook, want de kerkvragen worden niet in het kwisboek vermeld. Er staat alleen dat er iemand naar de kerk moet gaan. De kerk heeft door het thema een centrale rol in het geheel. In een prachtig decor worden daar een aantal opdrachten uitgevoerd. Deelnemers worden daar door Monique en Myrjam in een echte kerststal op de foto gezet.
Tot en met de dag van de kwis wordt aan ideeën gewerkt. Hugo Smit heeft nog een optreden van de fanfare tegoed en biedt ons deze aan. Antoinet zorgt verder voor een spectaculaire opening van de kwis. Honderden mensen zijn aanwezig bij de aftrap. De opkomst overdondert ons, en we genieten hiervan met volle teugen. Zo, dat is even kicken!
Nadat de teamcaptains hun kwisboeken hebben gekregen en richting hun locatie spurten, gaan de leden van de organisatie het dorp in om hun opdrachten te presenteren en te ondersteunen. Onderweg is het een pracht. Deelnemers fietsen van plek naar plek en weer terug, toch nog maar weer een keer goed kijken. Het is mooi om te zien, dat er veel kinderen meedoen, voor hen zijn ook opdrachten bedacht. Alle teamleden krijgen een aantal adressen om bij de deelnemers een bezoekje te brengen. Wat wordt er hard gewerkt! Tafels vol laptops, telefoons, Bindings en Skriemers, peinzende captains en puffende deelnemers. En de klok telt af, vijf uur lijkt toch niet zo heel lang te zijn. Bijna geen tijd voor een hapje en een drankje, maar pret voor tien.
Elf uur in de avond zijn alle kwisboeken ingeleverd en is het tijd om bij te komen, ook voor ons. Biertje erbij en napraten, prachtige avond gehad.
Voor de organisatie komen drie dagen van nakijken. Dat is een hele klus. Soms komt een ‘fout’ antwoord vaker voor en blijkt het toch goed te zijn. Dan moeten alle boeken weer worden gecontroleerd. Daarna worden de filmpjes en foto’s beoordeeld. Wanneer alles is gecontroleerd en beoordeeld wordt er geteld. De uitslag is op de derde nakijkdag bekend. Maar dan is het nog niet klaar. De eerste tien worden nogmaals uitvoerig nagekeken en herteld. Op dag vijf is het dan klaar. Dan volgt de presentatie op 2 juli nog. Maartje maakt een compilatie van de Luv’-optredens en Sjaak maakt de presentatie verder af. Erwin bereidt zijn woordje voor, Ciska gaat achter de prijzen aan, Tiny wast de shirts en Loek heeft contact met De Schoof. Iedereen blijft tot en met 2 juli actief met de Dorpskwis.
Een mooie Dorpskwis Wervershoof 2023 is daarmee afgesloten. Een evaluatie volgt nog. De volgende kwis is in 2025. De ervaringen van andere organisaties van dorpskwissen leert dat de animo na drie, vier jaarlijkse kwissen minder wordt, bovendien is het enorm veel werk. Daarom hebben wij al meteen besloten om dit eens in de twee jaar te doen. Dat betekent niet dat wij niets van ons laten horen. De website blijft up-to-date en wordt geüpload met de filmpjes en foto’s. De antwoordenboeken van 2022 en 2023 zijn daar ook terug te zien.
Namens de organisatie,
Gerard Bot.