Froukje, Maartje, Willemijn, Eefke en Karlijn (v.l.n.r. op de foto) Ze zijn dikke vriendinnen en bijna allemaal familie van elkaar. Als ik ze spreek moet het nog vakantie worden. Ze kijken uit naar zes vrije weken waarin ze met vaders, moeders, broers en zussen uitwaaieren naar campings in Nederland en Frankrijk. Ze zullen elkaar missen, maar worden herenigd tijdens het hoogtepunt van het jaar: kermis!
Een gesprekje over kermis zien ze wel zitten. Vijf zielen, vele gedachten. De attracties, anekdotes en hoge verwachtingen vliegen me om de oren. Alleen Willemijn kijkt een beetje sip. ‘Wij zijn in Frankrijk als het kermis is,’ legt ze uit. Dat is natuurlijk ook leuk, maar het voelt een beetje dubbel. Haar vriendinnen spreken haar troostend toe. Volgend jaar weer een kermis en dan weer één en weer één… Dat klopt, de meiden hebben nog vele kermissen voor de boeg. 8, 9 en 10 jaar zijn ze en op weg naar groep 6 van de Werenfridusschool. We blikken alvast vooruit richting kermis.
Welke dagen gaan jullie te kermis?
Ze gaan elke dag, maar alleen op dinsdag met zijn allen. Karlijn: ‘Op andere dagen zijn we op kermisborrels van familie of gaan we met onze ouders de kermis over.’ ‘Maar tussendoor zoeken we elkaar op hoor,’ vullen Froukje en Maartje aan. Er is altijd nog wel een uurtje over om met kermiscenten op zak de Dorpsstraat op te gaan. De dinsdagmiddag is voor de vriendinnen samen. ‘Onze favoriete dag,’ klinkt het in koor.
Wat doen jullie als het geld op is?
‘Dan halen we weer nieuw,’ lachen de dames. Het blijft een verrassing, maar er is altijd wel een opa, oma, oom, tante of grote neef of nicht die hen wat toestopt. En de ouders zijn ook wel gul, beamen ze. ‘Ik krijg mijn geld nooit op,’ zegt Maartje met een brede lach op haar sproetengezicht.
‘En we delen,’ vult Froukje aan, ‘het is het leukste als we met zijn allen in een attractie kunnen.’ Eefke vertelt hoe belangrijk daarbij ook de kortingsbonnen uit de KermisBinding zijn. Kun je zo een paar rondjes extra.
Wat zijn jullie favoriete attracties?
‘Break Dance’
‘La Bamba’
‘Cityhopper, zo leuk om met zijn vijven in één karretje te gaan.’
‘En de Surfing! Die komt niet meer, maar willen we graag terug.’
De meiden zijn behoorlijk eensgezind, ook over de Speed, de torenhoge draaier die sommigen uit hun slaapkamerraam kunnen zien, maar nog een brug te ver is om in plaats te nemen. Veel te eng!
Snelheid en draaien staan met stip op 1, maar ook de klassieke spelletjes blijven in trek. Ballen rollen, ballen gooien, de Kamelenrace. Maartje: ‘Beetje kinderachtig misschien, maar ze hebben zulke leuke prijzen bij het touwtje trekken.’
Kinderachtig of niet, ze zijn het er allemaal over eens dat ze ooit een levensgrote panter willen winnen. Dat wordt kaartjes sparen.
Wat eten jullie zoal tijdens kermis?
‘BBQ’
‘Tomatensoep’
‘Bij ’t Zonnetje’
In willekeurige volgorde komen allerlei variaties aan bod. Van brood met soep op een familieborrel tot de piepers en groenten die op de zaterdag genuttigd worden. ‘Even een bodempje leggen,’ zegt Eefkes moeder. Zij zal de bodem voor een andere reden nodig hebben dan haar dochter en vriendinnen. Wat de pot ook schaft, één ding is zeker: ook ’t Zonnetje is vaste prik met kermis. Bij kermis hoort patat.
Kermistips?
Omdat kermis nog ver weg lijkt, dwaalt het gesprek regelmatig af. Moe van een druk schooljaar zijn ze dik aan vakantie toe. En er is zo veel leuks te doen. Maar als ik hen vraag welke kermistips ze voor lezers hebben, lichten hun ogen op en zijn ze weer terug bij het 3e weekend van augustus.
‘Ook als ’t regent, gewoon gáán.’
‘Je hebt maar drie dagen kermis dus dan moet je er ook voluit van genieten.’
‘Als je iets wilt doen, doe het!’
Het zijn waardevolle tips waar zowel jong als oud iets aan heeft. En Willemijn heeft nog een verzoekje: ‘Laten we allemaal protesteren zodat de Surfing terug komt en de Cityhopper blijft!’
Gelijk heeft ze, als het werkt kan haar kermis van volgend jaar al niet meer stuk.
Veel plezier meiden!